Jāņogu želeja
1. paņēmiens. Baltās un sarkanās jāņogas
noskalo un izspiež sulu caur 3 vai 4 kārtām saliktu marli. Uz glāzi
sulas ņem glāzi smalkā cukura (200 g), labi samaisa un tūliņ
sapilda burkās, kuras aizvalcē ar steriliem lakotajiem vāciņiem vai
uzliek pergamenta papīru un nosien.
Želeju ieteicams pildīt nelielās burkās vienai vai divām
izlietošanas reizēm. Želeja sarec ātrāk, ja burkas noliek vēsā
vietā. Tāda želeja labi saglabājas līdz pavasarim.
2. paņēmiens. Ogas atdala no kātiņiem, noskalo ar
aukstu ūdeni un saliek sietā, lai notek liekais ūdens.
Sausas ogas ieber porcelāna vai emaljētā traukā, sašķaida ar koka
stampiņu un caur 2 kārtām saliktu marli izspiež sulu. Uz 1 l
izspiestās sulas ņem 1,3 kg cukura, bet ļoti skābām ogām – 1,3
kg.
Iegūtajai sulai pievieno cukuru un ar koka karoti maisa, līdz
cukurs pilnīgi izkusis (apmēram 30 – 40 minūtes). Gatavo želeju
sapilda burkās, vēlams 0,5 litru un mazākās. Burkas aizvalcē ar
lakotajiem vāciņiem vai nosien ar pergamenta papīru.
Pēc šī paņēmiena gatavotā želeja pilnīgi saglabā savu krāsu un
garšu. Pasterizēt nevajag.
Recepte no grāmatas: Produktu pārstrāde un konservēšana mājas
apstākļos.- R: Avots,1993
Sastāvdaļas
- Jāņogas
- Cukurs