Ērkšķogu kompots
1. paņēmiens. Ērkšķogu kompots kļūst
ievērojami garšīgāks, ja to papildina kaut ar nelielu daudzumu
zemeņu, aveņu vai ķiršu.
Ogas noskalo, blīvi saliek burkās jebkurās attiecībās (ķiršus
sadursta ar noasinātu kociņu) un aplej ar karstu sīrupu (400 – 500
g cukura uz 1 l ūdens). Tad burkām uzliek vāciņus un tās novieto
karstā ūdenī katlā uz paliktņa. Ūdeni uzkarsē līdz 80 grādiem un
šādā temperatūrā tur – 0,5 litru burkas 10 – 15 minūtes, litra
burkas – 20 – 25 minūtes. Burkas izņem no katla un pēc vāciņa
aizvalcēšanas apgriež otrādi.
2. paņēmiens. Kompotiem no veco krievu šķirņu
ērkšķogām, kam ir bieza miza un nav aromāta, ieteicams pievienot
vasaras ābolus, ķiršus, upenes, sarkanās vai baltās jāņogas,
avenes, zemenes.
Lielas ērkšķogas un ķirši vairākās vietās jāsadursta, lai tie
karsējot neplīstu.
Ogas noskalo, blīvi sapilda burkās, pārlej ar 90 grādu karstu
sīrupu (200 – 500 g cukura uz 1 l ūdens), uzliek vāciņus, saliek
karstā ūdenī katlā uz paliktņa un 75 – 80 grādu temperatūrā un
karsē – litra burkas 15 – 20 minūtes, 3 litru burkas – 25 – 30
minūtes.
Sastāvdaļas
- Ērkškogas
- Cukurs