Bumbieru ievārījums
Pusgatavus bumbierus nomizo, iemet citronskābes ūdenī, izņem
serdes, sagriež glītās ripiņās. Kad bumbieri visi sagriezti, tos
izņem no ūdens, nosusina, saliek emaljētā traukā, samaisa ar
cukuru, virsū uzber biezu kārtu cukura, uzliek ne visai smagu
slogu, 24 stundas atstāj mierā; otrā dienā sulu nolej, izkāš, uz
ātras uguns maisot savāra biezā sīrupā, vārot noņem melnās putas,
ieliek bumbierus, uz lēnas uguns vāra 15 – 20 minūtes, kamēr
bumbieri kļūst caurspīdīgi, ar putu karoti izņem, sakārto burkā
(bumbierus vāra pa daļām, uzreiz liek tik daudz, cik katliņā brīvi
ieiet). Kad visi bumbieri izvārīti, sīrupu izkāš, karstu pārlej
bumbieriem, aukstu ievārījumu aizvāko, uzglabā sausā, vēsā vietā;
lieto pie tējas un plombīriem.
Recepte no grāmatas: Augļu, dārzeņu un sēņu konservēšana/Pēc 1938.
g. Rīgā izdotā Mājturības leksikona.- Rīga: Līdums, 1992
Sastāvdaļas
- Bumbieri - 2.kg
- Cukurs - 1 1/5.kg