Džeimija Olivera šokolādes un ķirbju kūka

Nemaz nav jāgaida Helovīns, lai taptu zupa, sacepums vai kūka. 

Džeimija Olivera šokolādes un ķirbju kūka

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Britu pavāra Džeimija Olivera iesaka izmēģināt rudenīgu ķirbju kūku. Kraukšķīga mīkla, mīksts pildījums un šokolāde, kas šajā trīsslāņu kūkā kalpo kā garda barjera.

Sastāvdaļas pamatnei
50 g kakao pulvera
175 g miltu
2 ēdamkarotes pūdercukura
115 g mīksta sviesta, sagriezts gabaliņos
1 olas dzeltenums
100 g tumšās šokolādes (ne vairāk par 62% kakao),
izkausēta 50 g smalkā cukura


Ķirbju pildījumam
425 g ķirbju biezeņa (var iegūt arī šādi: ķirbi apcep un saberž)
2 ēdamkarotes miltu
1 apelsīna miziņa,
sarīvēta 1 šķipsniņa maltu krustnagliņu
1/2 tējkarotes malta ingvera
1 tējkarote malta kanēļa
1/4 tējkarotes rīvēta muskatrieksta
100 g tumši brūnā cukura
300 ml saldā krējuma, saputota
2 lielas lauku olas
2 lielu lauku olu dzeltenumi, saputoti



Pagatavošana
Kakao pulveri, miltus, pūdercukuru un šķipsniņu sāls ieber mikserī. Pievieno sviestu un maisa, līdz izveidojas smalkas drupačas. Bļodā samaisa 60 ml ūdens un olas dzeltenumu, to pakāpeniski pievieno miltu maisījumam un maisa, līdz izveidojas raupja mīkla. Uzliek mīklu uz tīras virsmas, mīca apmēram 30 sekundes vai tik ilgi, līdz tā kļūst vienmērīgi gluda. Saplacina un izveido ieapaļu disku, to iesaiņo pārtikas plēvē un liek uz 30 minūtēm atdzesēties ledusskapī. Mīklu izrullē un izklāj kūkas formā, kurai ir 23 cm diametrs. Veido apmēram 2,5 cm augstas maliņas, ja nepieciešams, noņem lieko mīklu un ar pirkstiem to izlīdzina. Sadursta pamatni ar dakšiņu un liek mīklu uz 30 minūtēm ledusskapī.

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200°C, pārklāj kūkas pamatni ar cepamo papīru, ievieto speciālās cepamās pupiņas un cep 20 minūtes. Izņem papīru un atsvariņus, cep vēl piecas minūtes. Atdzesē kūkas pamatni, tad ielej izkausēto šokolādi un ļauj tai sastingt. Bļodā samaisa visas pildījuma sastāvdaļas. Maisījumu lej uz kūkas pamatnes. Cepeškrāsns temperatūru samazina līdz 180°C un cep kūku apmēram 40-50 minūtes līdz pildījums ir sarecējis.

Uzmanīgi – nepārcepiet, jo tad pildījums var saplaisāt. Kad kūka ir gatava, to atdzesē un liek uz nakti ledusskapī, lai sastingst. Pirms pasniegšanas kūku pārkaisa ar smalko cukuru un karamelizē ar kulinārijas lampu.

 

Sastāvdaļas

Reklāma
Reklāma