Ķirbja sukādes
Ar ķirbja tīrīšanu nav daudz jāmokās, un arī sukāžu gatavošana nav tik darbietilpīga, kā varētu šķist, tikai laikietilpīga. Taču labs nāk ar gaidīšanu.
Sastāvdaļas:
- 2 kg ķirbja
- ½ kg cukura
- 1 citrons
- 1 apelsīns
Pagatavošana:
Nomizo ķirbi, mīkstumu sagriez nelielās strēmelēs – aptuveni 5
mm biezās un 10 mm garās. nomazgā citronu un apelsīnu un arī
sagriez (ar visām mizām!) Sajauc ķirbi ar citrusaugļiem, pārkaisi
ar cukuru un uz 12 stundām atstāj, lai saēdas.
Liec trauku ar topošajām sukādēm uz vidējas uguns, ļauj, lai
uzvirst, noņem no uguns un atstāj uz 12 stundām, lai sasūcas. Tad
atkal liec uz uguns un ļauj, lai uzvirst. Noņem no uguns, atdzesē,
caur caurduri nokās. Šķidrums, kas palicis pāri, ir gards
padzēriens, ja to atšķaida ar ūdeni.
Liec kaltēties: ja tavā rīcībā nav kaltes, izmanto līdz 100–160
grādiem uzkarsētu cepeškrāsni, kam durtiņas ir drusku pavērtas.
Kaltē, kamēr sukādes ir sausas.