Cūkgaļas galerts. Gatavojam mājās!
Ziemai piestāv!
- Izvēlas jaunu, vidēji trekna sivēna gaļu (galvu, kājas, sāna vai pleca gabalu).
- Galvu pārcērt uz pusēm, izņem smadzenes, nomazgā. Kājas pārcērt uz pusēm, arī sāna un pleca gabalu sadala sīkāk un nomazgā.
- Sagatavotu gaļu liek katlā un pārlej ar aukstu ūdeni tā, lai gaļa būtu tikko apņemta. Katlam uzliek vāku, gaļu uzvāra, noputo.
- Pēc tam pievieno notīrītas garšsaknes, sāli un vāra uz lēnas uguns bez vāka. Piparus un lauru lapas galertam pieliek vārīšanas beigās. Vārīšanu beidz, kad gaļa no kājām viegli atdalāma.
- Gaļu no buljona izņem, atdala no kauliem un sagriež kubveida gabalos.
- Buljonu izkāš, nostādina, nosmeļ taukus.
- Ja vēlas, lai galertam būtu ķiploka piegarša, katrā bļodiņā (to vispirms izskalo ar aukstu ūdeni) ieliek pusdaiviņu sasmalcināta ķiploka.
- Bļodiņās dekoratīvi sakārto sagrieztu vārītu burkānu, pēterīļu zaļās lapiņas, virsū liek gaļas gabaliņus un pārlej izkāsto buljonu. Novieto vēsā telpā, lai sarec.
- Pirms pasniegšanas galertu izgāž uz attiecīga lieluma lēzena šķīvja. Pasniedz ar etiķi, sinepēm vai mārrutkiem.
Tāpat gatavo teļa gaļas galertu.
Recepte no grāmatas: Latviešu nacionālie ēdieni/Ņ. Masiļūne.- Rīga: Jumava, 2004
Sastāvdaļas
- Lauru lapas
- Cūkas gaļa - 1.kg
- Garšsaknes (sīpols, burkāns, pētersīlis, šķēlīte selerijas saknes) - 50.g
- Pipari, sāls