Top garšīga dāvana Latvijas 100. dzimšanas dienā. Vāc kūku receptes īpašai grāmatai
Pirmo recepti grāmatā likusi bijusī Latvijas prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, kas grāmatai ir veltījusi savu mammas vienkāršo, bet tomēr iemīļoto burkānu kūkas recepti.
“Atzīstos, ka neesmu liela pavāre un bieži negatavoju ēst, taču šī
kūkas recepte man ir palikusi no manas mātes, un ir ļoti
vienkārša un mums garšo. Sākumā mūsu ģimenē bija ļoti
iecienītas lielās biskvīta tortes, kad mamma tās cepa, taču,
laikam ejot, arvien lielāku priekšroku devu vienkāršākām
kūkām, kur divas pamatnes kārtas un pildījums. Tās gan gardas,
gan viegli un ātri pagatavojamas. Savulaik bērniem gatavoju
dzimšanas dienas kūkas dažādās formās - mārīte, zaķis vai
sniegavīrs.
Rezultāts parasti sagādāja prieku gan bērniem, gan vecākiem, jo
īpaši tādēļ, ka kūka ir pašas mammas gatavota,” stāsta Vaira
Vīķe-Freiberga, kas uzņēmusies arī projekta vēstnieces
lomu.
Pērnā gadā rīkotie Latvijas gardākās kūkas meklējumi pierādīja,
ka Latvija ir zeme, kur mājo fantastiskas kūku receptes –
daudzas tiek nodotas no paaudzes paaudzē, daudzas - saimnieču
fantāzijas meistardarbs. Šī ir iespēja pievērts
uzmanību Latvijas virtuvei un ēst gatavošanas tradīcijām,
veicot lielu ieguldījumu Latvijas kultūrvēsturiskā mantojuma
veidošanā. Rimi mērķis šo 2 gadu laikā atrast receptes, kas
reprezentē Latvijas novadus, attēlo pagātnes un mūsdienu garšu
īpatnības, un celt gaismā sen aizmirstās, bet izcilās
receptes.
“Līdz grāmatas tapšanai mums vēl ir priekšā daudz darba - gan recepšu stāstu apkopošana, gan balsošana, kā arī došanās pie saimniecēm un kūku degustēšana, lai pašas senākās un vērtīgākās iekļūtu mūsu kopējā dāvanā Latvijai. Taču šis būs ļoti patīkams un interesants piedzīvojums. Tāpat kā meklējot “Latvijas gardāko kūku”, arī šeit mums būs iespēja atklāt apslēptos Latvijas recepšu dārgumus un skaistākās pērles,” stāsta Signe Meirāne, Rimi gardēde, projekta idejas autore.
Iesūtīt gardāko kūku receptes kopā ar īpašo stāstu, ir aicinātas jebkura vecuma cepējas no visas Latvijas. Pieteikšanās tiek atklāta 15. martā. Lai pieteiktu savas gardākās kūkas recepti, saimniecēm ir jāpagatavo sava garšīgākā kūka, jānofotografē pagatavošanas process un rezultāts. Iesūtot pieteikumu, līdz ar divām līdz trim fotogrāfijām ir jāiesniedz kūkas recepte un stāsts, kādēļ šī kūka ir cienīga kļūt par Latvijas mantojumu grāmatā “100 kūkas un viena svecīte”, kas tiks dāvināta Latvijai simtgadē. Kūku receptes būs iespējams iesūtīt portālā gardeezi.lvGrāmatu “100 kūkas un viena svecīte” atklās 2018. gada maijā, kur tiksies visu recepšu autori.