Latgales kulinārijas gardums - saldās asuškas skābā krējuma mērcē
Asuškas jeb saldus rauga mīklas pīrādziņus, kas pēc cepšanas izkarsēti cukurotā skābā krējuma vai saldā krējuma mērcē.
Sastāvdaļas
- ½ paciņa raugs
- 500 ml piens
- 1 kg kviešu milti
- 100 gr. sviests
- 100 gr. cukurs
- šķipsniņa sāls
Mērce
- skābais krējums
- sviests
- piens
- cukurs
Pagatavošana
Iejauc rauga mīklu: uzsilda pienu ar sviestu, pamodina raugu (uzkaisa ēdamkaroti cukura, 2 ēd.k. ūdens). Siltajā pienā ieliek raugu, iesijā 1kg miltus, apmīca tik ilgi, līdz paliek spīdīga, gluda un nelīp pie rokām. Bļodu apsedz ar dvieli, raudzē ~1 stundu.
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180°C, mīklu sarullē desiņās 1,5cm diametrā, sagriež 1cm biezos gabaliņos, nedaudz apviļā un liek mīklas piciņas uz plāts. Liek cepeškrāsnī, cep aptuveni 15 minūtes līdz paliek gaiši brūni.
Mērces gatavošana: Pannā vai katliņā ielej pienu, skābo krējumu sviestu un cukuru pēc garšas
Liek klāt asuškas un maisot lēni uzsilda līdz tās pilnībā uzsilušas. Pasniedz karstas.