Latgales kulinārijas gardums - saldās asuškas skābā krējuma mērcē

Asuškas jeb saldus rauga mīklas pīrādziņus, kas pēc cepšanas izkarsēti cukurotā skābā krējuma vai saldā krējuma mērcē.

 

Latgales kulinārijas gardums - saldās asuškas skābā krējuma mērcē

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Sastāvdaļas

  • ½ paciņa raugs
  • 500 ml piens
  • 1 kg kviešu milti
  • 100 gr. sviests
  • 100 gr. cukurs
  • šķipsniņa sāls


Mērce

  • skābais krējums
  • sviests
  • piens
  • cukurs


Pagatavošana
Iejauc rauga mīklu: uzsilda pienu ar sviestu, pamodina raugu (uzkaisa ēdamkaroti cukura, 2 ēd.k. ūdens). Siltajā pienā ieliek raugu, iesijā 1kg miltus, apmīca tik ilgi, līdz paliek spīdīga, gluda un nelīp pie rokām. Bļodu apsedz ar dvieli, raudzē ~1 stundu.

Reklāma
Reklāma

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180°C, mīklu sarullē desiņās 1,5cm diametrā, sagriež 1cm biezos gabaliņos, nedaudz apviļā un liek mīklas piciņas uz plāts. Liek cepeškrāsnī, cep aptuveni 15 minūtes līdz paliek gaiši brūni.

Mērces gatavošana: Pannā vai katliņā ielej pienu, skābo krējumu sviestu un cukuru pēc garšas
Liek klāt asuškas un maisot lēni uzsilda līdz tās pilnībā uzsilušas. Pasniedz karstas.