Pētersīļu pesto
Vispopulārākais no pesto klāsta ir pesto alla genovese, kas top Itālijā, Ligūrijas novadā, kur pesto gatavo no svaigām bazilika lapiņām, pīniju kodoliem, rīvēta Parmas vai pekorino siera, rupjā sāls, ķiplokiem un ļoti labas olīveļļas.
Taču tikpat labi šādu mērci var gatavot arī no citiem zaļumiem, tādiem, kuri populāri pie mums: pētersīļiem, koriandra, nātrēm, lakšiem, gārsas, selerijām, lupstāja utt. Var pievienot lazdu riekstus vai saulespuķu sēklas, vai mandeles – kā labāk patīk. Arī eļļas izvēle ir katra paša ziņā.
Sastāvdaļas
- 200 ml olīveļļas
- 80 g pētersīļu, smalki sagrieztu
- 40 g mandeļu, apgrauzdētu un sakapātu
- 40 g ciedru riekstu, grauzdētu
- 60 g cietā siera, rīvēta
- 2 ķiploka daiviņas, sakapātas
- sāls, malti melnie pipari
Pagatavošana (20 min)
Pētersīļus, mandeles, riekstus un ķiplokus liec blenderī un
sasmalcini biezenī.
Liec bļodā, iemaisi sieru un pakāpeniski iekul eļļu. Pieber sāli un
piparus.
Pildi mazās burciņās tā, lai virsu klātu eļļas kārtiņa. Ja vajag,
vēl pārlej ar eļļu. Aizvāko un uzglabā ledusskapī.