Pikantā plūmīšu mērce gruzīņu gaumē - tkemali

Mērces recepte nākusi no Gruzijas, kas ir pazīstama ar saviem izcili gardajiem ēdieniem. Gruzijā Tkemali tiek lietota līdzīgi kā kečups citur pasaulē.

 

 

FOTO: Shutterstock.com

Mērces bagātīgā, saldenskābā garša ar nedaudz pikantu piesitienu, lieliski papildina dažādus ceptas un grilētas gaļas ēdienus. Vienlīdz labi garšos arī ar putnu gaļu un kartupeļu ēdieniem.
 

Sastāvs:

  • 5 kg aličas jeb Kaukāza plūmītes
  • estragons
  • koriandrs/kinza
  • čili
  • ķiploki
  • sāls
  • cukurs
     

Pagatavošana: 
Aličas noskalo un bez ūdens liek karsēt katlā. Karsē līdz sāk vārīties, tad noliek atdzesēt. Kad aličas vairs tikai nedaudz silta, saberž caur sietu, atdalot kauliņus un ādiņas. Iegūto biezeni lej atpakaļ katlā un karsē pievienojot saspiestus ķiplokus, aso piparu, sāli un cukuru. Estragonu un koriandru iesien diegā pie katla maliņas tā, lai kātiņi būtu ārā no biezeņa. Estragona un kinzas daudzums, kā arī sāls un cukura daudzums ir atkarīgs no tā, kādu garšas intensitāti Jūs vēlaties. To visu uz lēnas uguns vāra apmēram 40 minūtes (kamēr sāk biezēt) rūpīgi maisot, lai nepierauj pie katla. Pilda izkarsētās stikla pudelēs. Augšā liekot veselu ķiploka daiviņu, aizvāko un novieto vēsumā.

Reklāma
Reklāma

 

Sastāvdaļas