Pikantā plūmīšu mērce gruzīņu gaumē - tkemali
Mērces recepte nākusi no Gruzijas, kas ir pazīstama ar saviem izcili gardajiem ēdieniem. Gruzijā Tkemali tiek lietota līdzīgi kā kečups citur pasaulē.
Mērces bagātīgā, saldenskābā garša ar nedaudz pikantu
piesitienu, lieliski papildina dažādus ceptas un grilētas gaļas
ēdienus. Vienlīdz labi garšos arī ar putnu gaļu un kartupeļu
ēdieniem.
Sastāvs:
- 5 kg aličas jeb Kaukāza plūmītes
- estragons
- koriandrs/kinza
- čili
- ķiploki
- sāls
- cukurs
Pagatavošana:
Aličas noskalo un bez ūdens liek karsēt katlā. Karsē līdz sāk
vārīties, tad noliek atdzesēt. Kad aličas vairs tikai nedaudz
silta, saberž caur sietu, atdalot kauliņus un ādiņas. Iegūto
biezeni lej atpakaļ katlā un karsē pievienojot saspiestus ķiplokus,
aso piparu, sāli un cukuru. Estragonu un koriandru iesien
diegā pie katla maliņas tā, lai kātiņi būtu ārā no biezeņa.
Estragona un kinzas daudzums, kā arī sāls un cukura daudzums ir
atkarīgs no tā, kādu garšas intensitāti Jūs vēlaties. To visu uz
lēnas uguns vāra apmēram 40 minūtes (kamēr sāk biezēt) rūpīgi
maisot, lai nepierauj pie katla. Pilda izkarsētās stikla pudelēs.
Augšā liekot veselu ķiploka daiviņu, aizvāko un novieto vēsumā.