Kā paša spēkiem pagatavot tomātu mērci?
Ja mazo jeb ķiršu tomātiņu raža liek saķert galvu – kā gan visu to apēst un vai saldētavā
pietiks vietas, te būs viena ātrā tomātu mērces ideja. Gatavoju divus vakarus – pirmajā izcepu
tomātus, otrajā – sablendēju un savārīju.
Vajadzēs:
- 2 kg mazie jeb ķiršu tomātiņi
- 1 galviņa ķiploks
- Raudene (kaltēta)
- Nedaudz olīveļļas
- Sāls, pipari pēc garšas
- 40 – 50 ml 9% etiķa esence – atkarīgs, cik stipru vēlas mērci
- 150 gr ievārījuma cukurs
Pagatavošana:
- Slēgtā cepamajā traukā iekļāj foliju. Tas palīdzēs traukam palikt tīrākam, kā arī vieglāk būs izcepto tomātu masu pēc tam izņemt.
- Tomātus nomazgā, ja vēlas sagriež uz pusēm, taču to var arī nedarīt.
- Sadaļa ķiploku daiviņās un tās liek uz tomātiem. Pārkaisa ēdamkaroti sāli, tikpat
daudz raudeni un pārslaka ar dažām ēdamkarotēm olīveļļas. - Cep 220 grādos aptuveni 20 – 30 minūtes, līdz tomāti izskatās tādi kā apžuvuši.
- Masu atdzesē, pārlej katlā un sablendē. Blendēšanu var veikt arī krūzē. Ja nepieciešams, pievieno vēl sāli, piparus un raudeni.
- Vāra uz maza karstuma aptuveni 10 minūtes, pievieno klāt cukuru, vāra vēl 10 minūtes. Pašās beigās pielej klāt etiķi un karsē 5 minūtes. Liek burciņās,
atdzesē un uzglabā ledusskapī.
Kādēļ tomātus cep? Tas piešķir tiem pavisam savādāku garšu. Ievārījuma cukura sastāvā
esošais pektīns palīdzēs masai nedaudz saželēt un mērce paliks biezāka.