Brūnā pamatmērce pie gaļas un kotletēm
Produkti 1 kg mērces
Lai pagatavotu brūno pamatmērci, vispirms vāra brūno buljonu.
Buljona gatavošanai paredzētos produktus (kaulus, gaļu un dārzeņus)
apcep līdz zeltaini brūnai krāsai. Produktus pārliek katlā, pārlej
ar aukstu ūdeni un lēni vāra. Gatavu buljonu izkāš.
Līdz brūnai krāsai izkarsētus un atdzesētus miltus atšķaida ar pusi
paredzētā brūnā buljona, otru pusi lej traukā, pievieno apceptās
garšsaknes un tomātu biezeni, uzvāra. Pēc tam pievieno atšķaidītos
miltus un visu kopā turpina lēni vārīt, līdz dārzeņi mīksti un tos
var viegli izberzt caur sietu. Beigās pēc garšas pievieno sāli,
cukuru, piparus. Mērci izkāš un dārzeņus izberž caur sietu.
Vēlreiz uzvāra, noņem no plīts un pievieno sviesta gabaliņus,
lai uzglabājot mērcei neveidotos plēve.
Šo mērci pasniedz ar ceptu un sautētu gaļu un kotletēm u.c. Tā tiek
izmantota kā pamats atvasināto mērču gatavošanai.
Recepte no grāmatas: Ēdienu gatavošanas tehnoloģija/E. Gavriļenko.
– Rīga:Turība, 2006
Sastāvdaļas
- Sāls un garšvielas.pēc garšas
- Tomātu biezenis - 200.g
- Baltās garšsaknes - 50.g
- Sīpoli - 50.g
- Burkāni - 100.g
- Kviešu milti - 50.g
- Tauki garšsakņu apcepšanai - 30.g
- Brūnais buljons - 1000.g
- Cukurs - 15.g