Brūnā pamatmērce pie gaļas un kotletēm

FOTO: Shutterstock.com

Produkti 1 kg mērces

Lai pagatavotu brūno pamatmērci, vispirms vāra brūno buljonu. Buljona gatavošanai paredzētos produktus (kaulus, gaļu un dārzeņus) apcep līdz zeltaini brūnai krāsai. Produktus pārliek katlā, pārlej ar aukstu ūdeni un lēni vāra. Gatavu buljonu izkāš.
Līdz brūnai krāsai izkarsētus un atdzesētus miltus atšķaida ar pusi paredzētā brūnā buljona, otru pusi lej traukā, pievieno apceptās garšsaknes un tomātu biezeni, uzvāra. Pēc tam pievieno atšķaidītos miltus un visu kopā turpina lēni vārīt, līdz dārzeņi mīksti un tos var viegli izberzt caur sietu. Beigās pēc garšas pievieno sāli, cukuru, piparus. Mērci izkāš un dārzeņus izberž caur sietu. Vēlreiz  uzvāra, noņem no plīts un pievieno sviesta gabaliņus, lai uzglabājot mērcei neveidotos plēve.
Šo mērci pasniedz ar ceptu un sautētu gaļu un kotletēm u.c. Tā tiek izmantota kā pamats atvasināto mērču gatavošanai.


Recepte no grāmatas: Ēdienu gatavošanas tehnoloģija/E. Gavriļenko. – Rīga:Turība, 2006

Reklāma
Reklāma

 

Sastāvdaļas

  • Sāls un garšvielas.pēc garšas
  • Tomātu biezenis - 200.g
  • Baltās garšsaknes - 50.g
  • Sīpoli - 50.g
  • Burkāni - 100.g
  • Kviešu milti - 50.g
  • Tauki garšsakņu apcepšanai - 30.g
  • Brūnais buljons - 1000.g
  • Cukurs - 15.g