Banānu/riekstu maize
Garda maize ar banānu un riekstiem.
Sastāvdaļas:
1 vidēji liels banāns
1 ola (baltums mīklai, dzeltenums apsmerēšanai)
2 ēd.k cukura, var arī varāk, ja vēlas saldāku
1 tēj.k sāls
12 g svaigais raugs
125 ml piens
ap 50 g zemesrieksti
ap 2 ēd.k kokosa skaidiņas (tik, cik man bija palikušas)
1 ēd.k skābais krējums
25 g sviests
ap 250g-350 g (miltu daudzumu regulēs, mīcot mīklu)
1 ēd.k citrona sulas, lai banāns nepaliek melns
Pagatavošana:
Siltā pienā izšķīdinām raugu, pievienojam 1 ēd.k cukuru un 2
ēd.k miltus. Izmaisām, apsedzam un atstājam uz 10-15 minūtēm līdz
ieraugs palielinās 2-3 reizes. Izsijājam 250 g miltus, pievienojam
apceptus, sablenderētus zemesriekstus, kokosa skaidiņas, atlikušo
cukuru un sāli. Skābo krējumu sablenderējam ar banānu un citrona
sulu viendabīgā masā. Uzrūgušo ieraugu iemaisām miltos, pievienojam
olas baltumu. Izmaisām, pievienojam izkausētu sviestu, izmaisām,
pievienojam sablenderēto banānu, izmaisām un pievienojam miltus vēl
tik, lai mīklu var mīcīt. Mīklai jabūt mazliet lipīgai nevis
sausai. Saveļam mīklu bumbā un liekam ieeļļotā traukā, ko pārsedzam
ar pārtikas plēvi un liekam raudzēties siltā vietā uz 1 stundu.
Uzraudzēto mīklu sadalām divās daļās. No abām izveidojam tādu
maizes formu, kādu vēlamies. Apsmērējam ar sakultu olas dzeltenumu,
kam pievienojam 1 ēdamkaroti piena. Pārkaisām ar sezama sēkliņām
vai arī riekstiem. Cepam iepriekš uzsildītā cepeškrāsnī ap 220
grādiem uz vidējā plauktiņa ap 20 minūtēm. Uzceptās maizītes
apsedzam ar dvieli un ļaujam atdzist, bet, ja nav pacietība,
griežam un ēdam vēl siltas.
Autore: Serjoga, Maikliņš un Natalija