Pērtiķu maize

Meklējot atbildi, kāpēc šo maizi sauc par Pērtiķu maizi atradu divus variantus. Viena versija esot tāda, ka šī maize līdzinās baobaba augļiem ko ir iecienījuši pērtiķi, bet otrs variants - šīs maizes nosaukumam ir pavisam vienkāršs, šo maizi ēd, laužot nost pa gabaliņam.

Autores foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Autores foto.

Sastāvdaļas:
1/2 paciņa sausā rauga (vesela paciņa 11 g)
100 ml piens
1 ola
150 g skābais krējums
1 ēd.k cukurs
1 tēj.k sāls, bet būtībā sāls un cukura daudzums atkarīgs no tā kādu maizi cepam, saldu vai sāļu
100 g sviests vai margarīns
sezama sēkliņas apvilāšanai
ap 150 g siers, 50 g mīklā un 100 g pildījumā, bet var likt tikai mīklā
ap 300 g milti

Pagatavošana:
50 ml siltā pienā iemaisam raugu un 1 tēj.k cukuru. Apsedzam un ļaujam pacelties.
Olu viegli sakuļam ar sāli, pārējo cukuru, krējumu, rīvētu sieru. Pievienojam pacēlušos raugu. Beram klāt miltus. Lēnām beram, mīcam un skatamies līdz mīkla vairs nelīp pie rokām.
Ieeļļojam trauku kur raudzēsim mīklu, liekam iekšā mīklu, apsedzam trauku ar pārtikas plēvi un raudzējam siltā vietā ap 1 stundu, līdz mīkla dubultojusies.
No uzraudzētās mīklas veidojam bumbiņas maza mandarīna lielumā, bet izmērs aptuveni.
Katru bumbiņu saplacināju, ieliku sieru un savēlu atpakaļ bumbiņu.
Man sanāca 15 bumbiņas.
Izkausējam sviestu.
Katru bumbiņu apvilājam sviestā, tad sezama sēkliņās. Liekam cepamtraukā. Atlikušo sviestu pārlejam pāri mīklas bumbinām, kas jau cepamtraukā.
Trauku ar bumbiņām liekam maisiņā un siltā vietā uz 40 minūtēm.
Pēc tam cepam ap 200 grādiem ap 20-30 minūtēm, līdz skaisti brūna mūsu maize.
Maize ir ļoti maiga, mīksta, pūkaina. Viegli atdalās visas daļas, laužam un ēdam.
Siera pildījuma vietā var likt ko vēlas, saldu un sāļu vai arī nelikt neko.
Pērtiķu maize sanāca nudien varengarda.
Pagatavošana nav sarežģīta, mīkla labi rūgst un nesagādā nekādas problēmas.
Tā kā taps vēl dažāda veida Pērtiķu maize manā virtuvē.
 

AutoreSerjoga, Maikliņš un Natalija

 

Reklāma
Reklāma

Sastāvdaļas