Fiksie un mīkstie pīrādziņi. Gatavošana pa soļiem
Šī mīkla ir ļoti ātri un viegli pagatavojama. No tās var gatavot ne tikai pīrādziņus, bet arī cept plātsmaizi. Man vismīļākais ir vārītas maltās gaļas pildījums, kas līdzīgs kā buljona pīrādziņiem. Šādi tie sanāk ļoti sulīgi un mīksti. Tikpat labi tajos var likt žāvētu gaļiņu vai smalki sagrieztu speķi.
Nepieciešams:
Mīklai:
200g margarīns
200ml (1 glāze) piens
1/2 paciņa raugs
400g milti
1 ēd.k. cukurs
sāls
Pildījumam:
400g cūkgaļas kakla karbonāde
2 sīpoli
1 burkāns
sāls
lauru lapas
Gatavošana:
Pildījuma pagatavošanas process:
1) Katliņā uzvāra ūdeni, pievieno cūkgaļu, sīpolu, burkānu, 3 lauru lapas, piparus. Vāra ~1,5h līdz gaļa mīksta. ~15.min. pirms vārīšanās beigām pievieno sāli.
2) Gaļu ar buljonu atdzesē. Notīra 2 sīpolus. Gaļu, svaigos sīpolus un izvārītos burkānus samaļ gaļas mašīnā.
3) Samalto masu samīca, ja ir pasausa, pielej nedaudz buljona. Pēc garšas pievieno sāli. Pildījums gatavs.
Pīrādziņu pagatavošana:
1) Māla bļodā sadrupina 1/2 paciņu raugu, pievieno 1 ēd.k. cukuru un šķipsnu sāli.
2) Uz lēnas uguns izkausē margarīnu. Kad tas izkusis, noņem no uguns, pielej glāzi piena.
3) Raugu samaisa ar cukuru un sāli, izveidosies putriņa. Raugam pielej margarīnu ar pienu.
4) Masā pakāpeniski iemaisa miltus. Miltu daudzumu skatīties pēc vajadzības, atkarībā no miltu šķirnes var pietikt ar mazāku daudzumu vai tieši pretēji, nepieciešams nedaudz vairāk. Jāskatās, lai mīkla nelīp pie rokām, nav izteikti taukaina.
5) Mīklu uz 30.min. ieliek ledusskapī atpūsties.
6) Pēc 30.min. mīkla būs skaisti uzrūgusi un var sākt gatavot.
7) Mīklu sadala 6 vai 8 daļās – atkarībā no tā cik lielus vēlies. No 6 daļām sanāks 48 vidēja izmēra, savukārt no 8 daļām – mazāki 64 pīrādziņi.
8) Pēc kārtas ņem pa vienai daļai, izveltnē apļa formā. Apli sadala ar nazi 8 vienādās daļās.
9) Katrā no daļām, ar tējkaroti, platajā galā ieliek gaļas pieldījumu.
10) Veido pīrādziņus. Platā gala stūrīšus ieloci nedaudz uz iekšu. Sākot no platā gala satin visu rullītī.
11) Tad kārto uz plāts, apsmērē ar sakultu olu. Cep 180 C, ~25-30.min.
12) Kad pīrādziņi zeltaini brūni, ņemam ārā. Lai izdodas un labi garšo!
Recepte: www.cepucepu.lv
Bloga autore: Baiba Liepiņa