Spinātu laiks ir klāt! Franču stila pīrāgs – ar spinātiem un sieru

Francūži to sauc pa kišu – smilšu mīklas groziņu, kas pildīts ar dažnedažādiem produktiem un pārliets ar olu un saldā krējuma maisījumu.
Spinātu un ricotta siera pīrāgs. Foto: Rojs Maizītis

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Spinātu un ricotta siera pīrāgs. Foto: Rojs Maizītis

Šī smilšu mīklas recepte der visiem sāļajiem pīrāgiem, tāpat kā olu, piena un saldā krējuma attiecības aizdara maisījumam. Savukārt pildījumā izmantotajiem produktiem nav robežu – spināti un rikotas siers, brokoļi un rožkāposti, lasis un puravi, kūpināta vista un cukini... Tikai vienmēr atceries, dārzeņi vispirms jātvaicē vai jāapcep sviestā.

 

Apmēram 8 porcijas

 

Sastāvdaļas:

Mīklai

  • 100 g sviesta, auksta
  • 200 g miltu
  • nažagals sāls
  • 3 ēdk. ūdens, auksta
  • Pildījumam
  • 250 g svaigu spinātu
  • 1 neliels sīpols
  • 1 ēdk. sviesta
  • 200 g svaigā siera, piemēram, ricotta
  • 4 olas
  • 200 g saldā krējuma
  • 80 g piena
  • 1 ķiploka daiviņa
  • nažagals sāls, piparu 

 

Reklāma
Reklāma

Pagatavošana:

  1. Ja ir virtuves kombains, miltus, sāli un gabaliņos sagrieztu aukstu sviestu liec kombaina traukā un īsi sablenderē līdz drumstalām, tad pievieno ūdeni un vēlreiz īsi sablenderē. Ja nav virtuves kombaina, miltus un sāli ieber bļodā, uz rupjas rīves uzrīvē aukstu sviestu, ātri samīci viendabīgā mīklā, mīcot pievienojot ūdeni. Svarīgi ir mīklu daudz nemīcīt, citādi tā būs sīksta.
  2. Mīklu izrullē aptuveni monētas biezumā, ieklāj cepamajā formā un uz pusstundu liec ledusskapī.
  3. Kamēr mīkla ledusskapī, pagatavo pildījumu: sakapā sīpolu, pārlasi, nomazgā, sagriez vai saplūkā spinātus. Kastrolī izkausētā sviestā apcep sīpolu, pievieno spinātus un aptuveni 1 minūti pasautē. 
  4. Pirms cepšanas mīklu sadursti ar dakšiņu, pārklāj  ar cepamo papīru, uzber zirņus vai pupas. Cep 200 grādos 10–15 minūtes, tad izņem cepamo papīru, mīklu iesmērē ar sakultu olu un cep vēl 5 minūtes. Esi uzmanīga, skaties, lai neapbrūnē. 
  5. Liec spinātu pildījumu izceptajā grozā. Pa virsu sadrupini ricotta sieru. Sakul olas, pienu, saldo krējumu, sāli un garšvielas un pārlej to pildījumam. Liec trauku cepeškrāsnī un cep 180 grādos aptuveni 30–40 minūtes. Pīrāgs ir gatavs, līdzko olu un krējuma maisījums ir sarecējis.

 

  • Padoms: izrullētu mīklu ar visu formu var turēt saldētavā. Šāda sagatave saīsinās maltītes gatavošanas laiku, piemēram, ja ciemos ieradušies negaidīti viesi. Mīklas groziņu var likt cepties tieši no saldētavas! 

 

Recepte: žurnāls 100 labi padomi , Daigas Klipas recepte

Saistītie raksti