Veselīgā kvinoas pica bez baltajiem miltiem, olām un piena
Picas pagatavošanai nepieciešamos putraimus var ēst arī putras veidā kopā ar sautētiem dārzeņiem, bet, ja vēlas, piemēram, pieradināt bērnus pie veselīgas pārtikas, vieglāk to izdarīt, pagatavojot picu ar dažādu pildījumu.
Liela pica, minipicas, kaut vai kvinojas plācenīši ar dārzeņiem –
šo recepti var pielāgot vairāku ēdienu pagatavošanai.
Sastāvdaļas
Mīklai:
- ½ glāzes baltās kvinojas
- 5 ēdamk. rīsu miltu
- 1 smalki sarīvēts burkāns
- 1 ķiploka daiviņa
- 1 ēdamk. rafinētas olīveļļas
- 1 tējk. kurkumas
- pa šķipsniņai jūras sāls un maltu melno piparu
- 1 tējk. linsēklu
Pildījumam:
tomāti (no tiem var pagatavot mērci), sīpoli, saldais pipars,
sviesta pupiņas un citi dārzeņi
Pagatavošana
Kvinoju uz pāris stundām iemērc aukstā ūdenī. Tad ūdeni nolej,
kvinoju ieber blenderī, pievieno sarīvētu burkānu, ķiploka daiviņu,
rīsu miltus, eļļu, garšvielas un visu sablenderē. Mīklai nav jābūt
tik elastīgai kā klasiskajai picas mīklai, tomēr pietiekami
stingrai, lai no tās varētu izveidot vēlamo formu. Cepešpannā
ieklāj cepampapīru, uzliek picas pamatni un cep līdz 180 °C
uzkrsētā cepeškrāsnī 5–7 minūtes. Pa šo laiku nomazgā un sagriež
dārzeņus, uzliek tos uz pamatnes un picu cep vēl 10 minūtes. Pirms
pasniegšanas uzber linsēklas. Glītāk izskatās veselas sēklas, tomēr
ieteicams tās iepriekš samalt kafijas dzirnaviņās, tādējādi
aktivizējot vērtīgās uzturvielas un atvieglojot to
uzsūkšanos.
Variants –pica no zirņu miltiem
Lielisku bezglutēna picu var pagatavot arī no zirņu miltiem. Tāpat
kā kvinoja, tie ir labs olbaltumvielu avots. Vienu glāzi miltu
sajauc ar ¾ glāzes ūdens. Pievieno ķiploka spiednē saspiestu
ķiploka daiviņu, divas tējkarotes Provansas augu garšvielu
maisījuma un ēdamkaroti eļļas. Šāda pica būs kraukšķīga nekā no
kvinojas gatavotā.
Recepte no Zvaigzne ABC grāmatas
Ēdat
veselīgi un ievērojat sabalansēta uztura principus?
Mācāties sadzīvot ar produktu nepanesību vai alerģijām?
Neēdat maizi un produktus, kuri satur baltos miltus?
Meklējat alternatīvas receptes, kurās nav olu un piena produktu?
Esat atvērti eksperimentiem ar ierastajiem graudaugiem, dārzeņiem
un augļiem? Vēlaties gatavot našķus un uzkodas mājās?