Sklandu rauši Lieldienu galdam. Pārbaudīta recepte!

Vai esi kādreiz gatavojusi sklandu raušus? Vienkāršs ēdiens, bet ar šarmu – biežāk sastopams Kurzemes saimnieču virtuvēs.

Vadies pēc receptes un izbaudi senu latviešu ēdienu

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Vadies pēc receptes un izbaudi senu latviešu ēdienu

Lieldienas ir labs iemesls, lai izmēģinātu savus spēkus sklandu raušu pagatavošanā. Piedāvājam vienu no receptēm, kas mājās izdosies nevainojami, ja rūpīgi ievērosi pagatavošanas gaitu.

 

Mīklai vajadzēs:

  • 450-500 g rupjo rudzu miltu
  • 200 g ūdens
  • 50 g cūku tauku
  • 10 g cukura
  • sāls
  • 1 ola

 

Kartupeļu masai:

  • 300 g kartupeļu
  • 25 g piena
  • 15 g sviesta
  • sāls

 

Burkānu masai:

Reklāma
Reklāma
  • 400 g burkānu
  • 50 g cukura
  • sāls
  • 40 g skābā krējuma
  • 2 olas
  • 20 g kviešu miltu

 

Gatavošana

Rudzu miltu izsijā uz mīklas dēļa, tajos saplaucina taukus, pievieno siltu ūdeni (20-25 grādu), kurā izšķīdināts cukurs un sāls. Samīca stingru, labi veltnējamu mīklu. To izrullē 2-3 mm biezā plāksnē, izspiež apļus 10-12 cm diametrā, krokojot uzloka 1-1,5 cm augstas malas, liek uz plāts. Izveidotajā mīklas aplī liek kartupeļu masu, virs tās burkānu masu, pārziež ar sakultu olu un cep vidējā siltumā (ap 180-200 grādiem) 10-15 minūtes, līdz virspuse apcepusies brūngana un mīkla ir sausa un kraukšķīga.
Sklandu raušus var cept arī tikai ar kartupeļu masu vai tikai ar burkānu masu.

Kartupeļu masa: 
Kartupeļus vāra ar visu mizu sālsūdenī, nokāš un smalki sarīvē, pievieno uzvārītu pienu, sviestu un samaisa.

Burkānu masa:
burkānus vāra ar mizu, nomizo, izberž caur sietu vai smalki sarīvē, pievieno sāli, cukuru, olas, skābo krējumu, miltus un samaisa. 

No grāmatas: "Latviešu ēdieni".