Saldskābmaizes recepte. Cepam mājās!
"No šīm sastāvdaļām man sanāca bildē redzamie četri kukulīši — divi lielāki, divi mazāki," pārbaudītajā receptē ar Mammamuntetiem.lv dalās LR1 balss Dace Simanoviča.
Sastāvdaļas:
Maize 1 kukulītis (labākā izvēle ir rudzu miltu "ķieģelītis")
Kefīrs 1 litrs
Svaigs raugs 1 pac.
Kviešu miltu aptuveni 1,2kg
Sāls 1 tējk.
Cukurs 1 glāze (apm.240ml)
Ķimenes 6 ēdk.
Eļļa mīklas pārziešanai
Gatavošana:
- Maizi sagriež mazos gabaliņos un bļodā pārlej ar kefīru.
- Atstāj mērcēties vismaz uz stundu, līdz maize ir pilnībā izšķīdusi - reizēm maizes masu ar pirkstiem pamīca.
- Raugu iedrupina bļodā, pievieno ēdamkaroti cukura un pielej nedaudz silta ūdens. Samaisa un uzkaisa šķipsniņu miltu. Atstāj uz vairākām minūtēm, lai raugs “atdzīvotos”.
- Uz galda uzkaisa nedaudz miltu un liek sagatavoto maizes un kefīra mīklas masu. Izveido vidū nelielu bedrīti, kurā ielej raugu.
- Pieber miltus un sāk mīcīt maizes mīklu - jāsamīca ļoti rūpīgi! Mīcot pievieno sāli, cukuru un ķimenes.
- Kad mīkla ir samīcīta, to pārziež ar eļļu, uzkaisa nedaudz miltu, liek tīrā bļodā, pārsedz ar dvielīti un liek raudzēties.
- Pēc aptuveni pusotras divām stundām, kad mīklas apjoms ir dubultojies, ņem to ārā no bļodas un pārmīca.
- Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 °C temperatūrai. No mīklas veido nelielus apaļus kukulīšus, pēc izvēles pārkaisa ar ķimenēm un liek cepties. Cep no ~ 45 minūtēm līdz 1 stundai, kamēr kukulīši ir kļuvuši zeltaini un, nedaudz paklauvējot pa garozu, ir dzirdama dobja skaņa.
- Kad maizīte ir izcepta, to pārziež ar viegli saldenu cukurūdeni, pārklāj ar dvielīti un atdzesē.
Dace mīklas recepti aizguvusi no portāla Piegalda.lv.