Mājās ceptas kviešu maizes klaips ar kraukšķīgu garozu
"Šī maizes recepte ir vienkārša. Kad esi to izmēģinājis, sāc to variēt, variēt pamainot miltu malumus. Piemēram ½ no kviešu miltiem samainīt ar pilngraudu miltiem. Tāpat vari pievienot dažādas garšas - čili, papriku, riekstus, sēklas, utml. Eksperimentē un lai labi garšo!" receptē ar Mammamuntetiem.lv dalās tētis Normunds.
Gatavošanas ilgums 3-4 h (atkarīgs no raudzēšanas, temperatūras)
Sastāvdaļas:
- Rīgas raugs 6 g
- Ūdens silts 300 ml/g
- Sāls 5 g
- Cukurs 5 g
- Kviešu milti 500 g + mīcīšanai
Gatavošana:
- Raugam pievieno siltu ūdeni un ļauj pastāvēt 5 minūtes.
- Sajauc visas pārējās sastāvdaļas un mīcat līdz mīkla sāk veidot klaipu, kas vairs nelīp pie rokām. Tāpēc, ja nepieciešams, pievieno vēl miltus.
- Liec maizes klaipa mīklu traukā un apsedz ar pārtikas plēvi vai dvielīti. Liec siltā vietā u 1-2 h raudzēties. Es izmantoju cepeškrāsni. Cepeškrāsnī ieslēdzot tikai spuldzīti, tā sasilda cepeškrāsni pietiekami, lai ideāli raudzētu maizi.
- Maizi atkal mīci, izveidojot jau gatavu klaipu, kuru cepsi. Ļauj vēl pastāvēt 20 minūtes uz galda.
- Karsē cepeškrāsni ar čuguna katlu tajā. Karsē 230 grādos šīs 20 minūtes, vismaz, kamēr mazie raudzējas otru reizi.
- Pirms cepšanas maizes augšā iegriez sev tīkamu zīmējumu - krustu vai vienkārši līnijas.
- Atver cepeškrāsni, ar dvieli noņem katlam vāku un katlā met maizes klaipu. Uzliec atpakaļ vāku un cep ar vāku 45 minūtes samazinot temperatūru uz 220 grādiem.
- Noņem vāku un cep vēl 20 minūtes.
- Maizi vislabāk cept katlā uz cepeškrāsns apakšējās restes.