Sezonas dārzeņu sāļā galete
Var izmantot jebkādus dārzeņus – galvenais paturēt prātā, ka pirmos sāk gatavot stingrākos, lai visi dārzeņi būtu izcepti vienmērīgi.
Sastāvdaļas:
Mīklai:
• 180 g “Dobeles dzirnavnieka” milti “Ekstra”,
• Šķipsna sāls,
• 120 g auksta sviesta,
• 50 ml auksta ūdens,
Pildījumam:
• 85 g kazas piena siera,
• 100 g krēmsiera,
• 1 olas dzeltenums,
• 1 ķiploka daiviņa,
• Sāls un pipari,
• 1 tējkarote svaiga vai kaltēta timiāna.
Dārzeņi:
• 250 g sviesta ķirbja,
• 150 g saldā kartupeļa,
• 1 neliels cukini,
• 2 šalotes sīpoli,
• 80 g zaļo pupiņu,
• 80 g ķirštomātiņu,
• 1 ola (apziešanai).
Pagatavošana:
1. Gatavo mīklu: lielā bļodā sajauc miltus un sāli,
pievieno nelielos kubiņos sagrieztu sviestu. Ar pirkstu galiem ātri
saberž kopā miltus ar sviestu. Svarīgi censties to darīt tā, lai
sviests neizkūst, bet tiek “iemaisīts” miltos.
2. Kad izveidojušās smalkas drumstalas, kas līdzīgas
rīvmaizei, pievieno ūdeni. Aši samīca un, tiklīdz drumstalas turas
kopā, mīklu saplacina plakanu un ietin pārtikas plēvē.
3. Mīklu atpūtina ledusskapī. (Ledusskapī, ietītu
plēvē, to var uzglabāt vairākas dienas.)
4. Gatavo dārzeņus pildījumam. Cietākos dārzeņus
(burkānus, kartupeļus, ķirbi u.c.) nomizo un sagriež mazākos
gabaliņos. Liek cepamajā traukā, apslaka ar 2 karotēm eļļas, uzber
sāli un piparus.
5. Liek iepriekš sakarsētā krāsnī 190 grādos un cep
aptuveni 15 minūtes.
6. Kamēr cepas cietākie dārzeņi, sagatavo pārējos –
cukini un sīpolus sagriež ripiņās, zaļajām pupiņām nogriež galiņus
un sagriež tās mazākos gabaliņos.
7. Pēc 15 minūtēm, dārzeņiem, kas krāsnī jau kļuvuši
mīkstāki, pievieno pārējos dārzeņus un sajauc. Turpina cept
aptuveni 10 minūtes līdz visi dārzeņi mīkstāki, bet vēl tur savu
formu un ir stingri. Izņem no krāsns.
8. Gatavo siera pildījumu: bļodiņā sajauc kazas
sieru, krēmsieru, olas dzeltenumu, ķiploku (kas izspiests caur
ķiploka spiedi), timiānu, kā arī nedaudz sāls un piparus.
9. Mīklu izņem no ledusskapja. Liek uz cepamā papīra
loksnes, kas apbārstīta ar miltiem. Izrullē aptuveni 35 cm
diametrā, cenšoties saglabāt apaļu formu. Ja ir ļoti nelīdzenas
maliņas, tās var nogriezt.
10. Krēmsiera pildījumu uzziež uz izrullētās mīklas,
atstājot 3 cm no katras maliņas bez pildījuma.
11. Virspusē vienmērīgi izkārto dārzeņus un
tomātiņus. Maliņas pārloka pāri dārzeņiem. Ja vēlas, mīklas maliņas
apziež ar viegli sakultu olu, lai gala rezultātā tās skaisti
spīdētu.
12. Galeti liek iepriekš sakarsētā krāsnī, 190 grādu
temperatūra, un cep 18-25 minūtes, līdz maliņas ir zeltaini
brūnas.
13. Ļauj nedaudz atdzist un pasniedz siltu.