Rauga mīkla. Mīklas gatavošana bez ierauga
Miltus izsijā, lai atdalītu piemaisījumus un piesaistītu vairāk
gaisa, kas veicina rauga sēnīšu attīstību. Raugu samaisa ar siltu
ūdeni, miltiem un siltā vietā raudzē 15 – 20 minūtes (100 g rauga,
150 g ūdens, 25 g miltu). Līdz 35 grādiem sasildītā pienā vai ūdenī
izšķīdina sāli un cukuru, pievieno sakultas olas, raugu, izsijātus
miltus (apmēram 5 – 6% miltu atstāj izstrādājumu veidošanai) un
samaisa viendabīgu mīklu. Tad pievieno saputotus, mīkstus taukus un
mīca, līdz mīkla atlec no rokām un trauka malām, nolīdzina,
pārkaisa ar miltiem. Trauku pārsedz ar vāku vai tīru drānu un siltā
vietā mīklu raudzē 3 – 3 ½ stundas. Pēc vienas stundas mīkla ir
palielinājusies tilpumā 1,5 – 2 reizes, tad to saspaida, lai
atdalītu ogļskābo gāzi, kas traucē rauga sēnīšu attīstību, un
turpina raudzēšanu vēl 1 – 2stundas. Vislabāk rūgšana norisinās, ja
mīklas temperatūra ir 25 – 30 grādi.
Mīkla uzrūgusi, ja tā tilpumā palielinājusies 2 – 2,5 reizes un,
iespiežot mīklā, dobums lēni izlīdzinās.
Recepte no grāmatas: Latviešu nacionālie ēdieni/Ņ. Masiļūne.- Rīga:
Jumava, 2004
Sastāvdaļas
- Cukurs
- Sāls
- Olas
- Ūdens
- Raugs
- Milti