Rauga mīkla. Mīklas gatavošanas recepte
Ūdeni vai pienu sasilda līdz 30 – 35 grādiem, pievieno pusi
izsijātu miltu, atšķaidītu raugu un samaisa šķidru mīklu – ieraugu,
pārkaisa to ar 0,5 – 1 cm biezu miltu kārtiņu, trauku pārsedz ar
vāku vai tīru drānu un siltā vietā raudzē 1 – 1 ½ stundas. Ieraugs
ir uzrūdzis, ja tas palielinājies tilpumā divas reizes, virspusē
redzamas plaisas un gāzes pūslīši un, uzsitot ar roku, ieraugs
saplok.
Uzrūgušam ieraugam pievieno atlikušos miltus (5 – 6% miltu atstāj
mīklas izstrādājumu veidošanai), izšķīdinātu sāli, sviestu (vai
augu eļļu), kas saputots ar cukuru un olām vai tikai ar olu
dzeltenumiem, garšvielas un mīca, līdz mīkla kļūst viendabīga,
atdalās no rokām un trauka malām. Mīklu nolīdzina, pārkaisa ar
miltiem, traukam uzliek vāku vai drānu un siltā vietā raudzē 1 – 2
stundas.
Rūgšanas laikā mīklu vienu vai divas reizes saspaida.
Recepte no grāmatas: Latviešu nacionālie ēdieni/Ņ. Masiļūne.- Rīga:
Jumava, 2004
Sastāvdaļas
- Sviests vai augu eļļa
- Raugs
- Milti
- Ūdens vai piens