Ziemassvētku kūka - gatavojama vairākas nedēļas pirms svētkiem!
Šī kūka mīl greznību un labas lietas, tāpēc taupīt uz to nevajag neko. Ir sviests, brūnais cukurs, daudz riekstu, labs brendijs un medus burciņa no vasaras. Bagātīgā kūka ne tikai izcili garšo un smaržo, bet ir lieliska dāvana, ciemos ejot.
Saputo sviestu ar medu un cukuru. Pievieno olas un iesijā miltus, kas sajaukti ar cepamo pulveri un garšvielām. Putojot masai pievieno apelsīna sulu, pēc tam pieber riekstus un žāvētos augļus. Kēksa veidnē (taisnstūra) ieklāj cepamo papīru un ielej mīklu, cep aptuveni divas stundas 150 grādu temperatūrā.
Kūka gatava, ja pie skaliņa, ko iedur tajā, nelīp mīkla. Kūku atdzesē, tad ņem pus glāzi brendija (brendija liķiera, ruma, konjaka) un brendijā samērcētu marli, kurā ietin kūku. Pēc tam to ietin folijā un noliek ledusskapī. Katru nedēļu kūka jāiztin, marle jāsamitrina un atkal jāietin. Tā katru nedēļu līdz pat Ziemassvētkiem. P.S. Jo vairāk nedēļu, jo labāk! Kūku brendija marlē var turēt pat 8 nedēļas!
* Žāvētos augļus var iepriekšējā vakarā izmērcēt rumā vai brendijā, tad garša būs vēl izteiktāka.
* Ja kūkai vairāk būs pievienoti tumšie žāvētie augļi (plūmes, dateles), tā būs tumšāka.
* Vislabāk garšvielas saberzt pašam, lai aromāts un garša būtu spēcīgāka.
Teksts: Kristīne Alberte, žurnāls Mūsmājas
Sastāvdaļas
- Brendijs
- Apelsīns sulai - 1.gb.
- Sarīvēta citrona miziņa - 1.gb.
- Sviests - 1/2.glāze
- Brūnais cukurs - 1/2.glāze
- Medus - 1/4.glāze
- Olas - 2.gb.
- Milti - 1.glāze
- Cepamais pulveris - 1.tējk.
- Sasmalcinātas smaržīgās garšvielas (kanēlis, kardamons, krustnagliņas, ingvers, smaržīgie pipari, ko - 1.tējk.
- Sasmalcināti žāvētie augļi - 2.glāzes
- Sasmalcināti lazdu rieksti, mandeles - 1.glāze
- Cukāti - 1.glāze
- Marle, folija