Uztaisi apsnigušu piparkūku mājiņu! Pamācība
Piparkūku mājiņa ir ne vien garda, bet kalpo arī kā svētku galda dekors!
Izgriežam no papīra šādas piegrieztnes, katru pa divi.
Tad gatavojam piparkūku mīklu, kādu vien vēlamies Man ir šāda
recepte:
Kraukšķīgās piparkūkas.
Izrullējam plāni mīklu un liekam virsū piegrieztnes. Lēnām
izgriežam, lai tā saglabās taisnām malinām. Ja mīkla mīksta, tad
velkas līdzi nazim un veidojas sķības maliņas. Vēl izgriežam
mājiņai pamatu, cik lielu vēlamies uz kā tad mājiņa turēsies, bet
var arī bez pamata.
Liekam cepties. Kad gatavs, tad, ja gadījušās šķībākas maliņas,
kamēr siltas, tikko izceptas tās var apgriezt, nolīdzināt.
Gatavojam cukura karameli ar ko salīmēsim kopā mājiņas maliņas.
Kādas 1-2 ēd.k cukuru liekam nelielā katlinā vai pannā, vai metāla
bļodinā un kausējam, līdz cukurs izkūst un paliek brūns kā
karamele. Nogriežam mazu uguni, bet turam joprojām uz uguns, jo tā
karamele ātri cietē. Tad ņemam vienu. Sienu iemērcam visas maliņas
karamelē, tad nākamo sienu un lipinām kopā, tas viss momentāli
sacietē un bez problēmam tiek uzbūvēta mājiņa.
Saputojam 1 olas baltumu ar 200 g pūdercukuru un kādu 1-2 tēj.k
citrona sulu. Putojam, līdz viss kļūst stingrs un spīdīgs. Tad
liekam maisiņā, nogriežam galiņu mazu caurumiņu un dekorējam. Ar
glazūru var paslēpt nelīdzenumus, nesmukumus.
Sastāvdaļas
- Piparkūku mīkla
- Olas baltums - 1.gab
- Pūdercukurs - 200.g
- Citrona sula
- Cukurs