Briošs
Briošs (franciski – brioche) ir klasiska franču brokastu sastāvdaļa. Dubultā raudzēšana padara maizīti vieglu un garšīgu. To var ēst ar sviestu, ievārījumu, ar svaigu augļu biezeni.
12 maizītes
Gatavošana 30 minūtes plus 2 stundas raudzēšanai, rūgšana ledusskapī pa nakti, 15 minūtes no rīta, cepšana 20 minūtes
Sastāvdaļas:
20 g svaiga rauga
1,5 tējk. cukura
450 g miltu
1,5 tējk. sāls
4 lielas olas
100 ml piena
200 g sviesta
1 olas dzeltenums glazēšanai
Gatavošana:
1. Iedrupini bļodiņā raugu, pieliec cukuru. Kamēr raugs atdzīvojas, lielā bļodā iesijā miltus un sāli. Atsevišķā traukā viegli sakul olas ar pienu. Izveido miltos bedrīti un lej iekšā olu maisījumu un raugu. Mīci ar rokām, kamēr mīkla kļūst viendabīga - aptuveni 5 minūtes. Tad pamazām iemīci sviestu. Mīklu mīci vēl 10 minūtes, kamēr tā kļūst gludena un elastīga.
2. Mīklu savel bumbā, pārsedz ar virtuves dvieli un atstāj istabas temperatūrā uz 2 stundām.
3. Mīklu izmīci, atkal savel bumbā. Bļodu pārsedz ar foliju un uz nakti liec ledusskapī.
4. No rīta uzkarsē cepeškrāsni līdz 185 grādiem. Mīklu izmīci vēl vienu reizi. Iezied kēksiņu vai mufinu formiņas ar sviestu. Sadali mīklu 12 vienādos gabaliņos. No katra noknieb valrieksta lieluma pikuci, atlikušo savel bumbiņā un liec formā. Ar nazi vai šķērēm iegriez virspusē dziļu krustu un, paplešot mīklas ceturtdaļas kā ziedlapas, ietupini viducī mazāko bumbiņu. Līdzīgi sagatavo pārējos. Atstāj uzrūgt 15 minūtes. Sajauc olas dzeltenumu ar 1 ēdk. ūdens un pārzied briošus. Cep 20 minūtes. Gatavus nekavējoties izņem no formiņām.
Avots: Žurnāls 100 labi padomi 2011/5