Citronu siera kūka
Citroniem piemīt atsvaidzinoša garša, tie lieliski papildina skābenā siera garšu. Šo kūku var pasniegt ar svaigiem augļiem.
Sastāvdaļas:
Pamatnei
150 g cepumu (piem., Selga vai citu)
3 ēdamk. izkausēta sviesta
Virsai
400 g krējuma siera (piem., Philadelphia, Mascarpone)
125 g rikotas
200 ml pūdercukura
4 ēdamk. kukurūzas cietes
100 ml trekna skābā krējuma
3 olas
rīvēta miziņa un sula no 1 citrona
Glazūrai
200 ml trekna skābā krējuma
2 ēdamk. pūdercukura
Rotājumam
rīvēta citrona miziņa
Gatavošana:
Karstumizturīgā veidnē ielej 2 cm ūdens un liek cepeškrāsns apakšēja nodalījumā. Cepeškrāsni sakarsē līdz 175 °C temperatūrai. Cepumus sasmalcina smalkos gabaliņos virtuves kombainā, iejauc izkausēto sviestu un rūpīgi samaisa. Gatavo maisījumu izlīdzina veidnē ar noņemamu malu (aptuveni 18-20 cm diametrā). Cep 10 minūtes, tad atdzesē, neizņemot no veidnes.
Krējuma sieru un rikotu saputo mīkstu un gaisīgu ar elektrisko putotāju. Pievieno cukuru un kukurūzas cieti. Putojot masu, pa vienai pievieno olas. Pēc katras olas pievienošanas turpina putot 1 minūti.Tad iemaisa krējumu, citrona sulu un miziņu. Maisījumu ielej veidnē un cep 50 minūtes vai tik ilgi, līdz kūkas vidus kļūst stingrs. Nedaudz pakrata veidni, lai pā rliecinātos, vai kūka ir gatava.
Krējumu sajauc ar cukuru. Kūku izņem no cepeškrāsns un pārlej ar maisījumu. Vēlreiz liek cepeškrāsnī un cep 5 minūtes. Tad izņem, atdzesē un uz nakti ieliek ledusskapī.
Noņem veidnes malu, ar nazi vai lāpstiņu atdala kūku no veidnes pamatnes un uzslīdina uz šķīvja. Pirms pasniegšanas pārkaisa ar rīvētu citrona miziņu.
Avots: Apgāda Zvaigzne ABC izdotā Šerilas Lindbādas grāmata Siera kūkas