Svinīgā sāļā kūka ar lasi. Kūkas kārtās izmantots kartupeļu biezenis!
Vai gan kūkai vienmēr jābūt saldai? Kādos svētkos noteikti ir vērts izmēģināt šo - ar lasi
Sastāvdaļas:
Mīklai
- glāze vārītu kartupeļu (sarīvētu)
- glāze miltu
- 100g sviesta
- 1 ola
- sāls, pipari
Pildījumam
- 800g biezpiena
- 200g skābā krējuma
- dilles
- sāls
- kausētais siers ''dzintars'' (klasiskais)
- svaigais siers ''rasa'' viena kārbiņa (klasiskais)
- 200g saldā krējuma
- 400g laša
- 1 karsti kūpināta skumbrija
Gatavošana:
- sarīvētiem kartupeļiem piesit olu, pieliek sāli, piparus, sviestu un miltus, samīca viendabīgu masu.
- sadala 5 vienādās bumbiņās un ieliek ledusskapī uz ~ vienu stundu.
- biezpienu saputo ar skābo krējumu, iemaisa smalki sagrieztas dilles.
- smalki sagriež skumbriju un lasi.
- biezpiena masu sadala divās daļās.
- no ledusskapja izņem mīklu, plāni izveltnē un kārtas cep zeltaini brūnas - gatavas.
- kad kārtas atdzisušas, sāk smērēt kūku.
- pirmajai kārtai smērē biezpiena masu tikai ar dillēm, liek virsū nākošo izcepto kārtu, to pārsmērē ar biezpiena masu, kurai piejaukta skumbrija.
- liek nākošo kārtu, pārsmērē biezpiena masu ar dillēm un pārkaisa ar sasmalcināto lasi.
- tā kārto visas piecas kārtas.
- augšējo kārtu pārsmērē ar kausēto ''dzintara'' sieru, kā arī visas četras kūkas malas.
- kūku liek uz nakti ledusskapī, lai tā ievelkās.
- saputo saldo krējumu, klāt pieputo svaigo krējumsieru.
- apsmērē kūkai vēlreiz visas malas un virsējo kārtu ar šo masu plānā kārtiņā, un sāk dekorēt.
- ar konditorijas uzgali spiež puķītes (saputotais saldais krējums + svaigais siers)
- kūkas malas dekorē ar smalki sagrieztām dillēm, virsu rotā ar rozītēm, kas veidotas no laša, citronu, svaigo gurķi un zaļumiem.
Sāļo kūku pildījumi var būt dažādi - ar gaļu, zivi, dārzeņiem. Šoreiz recepte sāļajai kūkai ar lasi.
Recepte: Agita Gabrāne