Uz akmens cepta maize! Ideja skaistam vasaras vai Līgosvētku vakaram
Jau kādu laiku plāno ģimenes vai draugu izbraucienu vai arī plāno Līgosvētku aktivitātes un nevari izdomāt, kādu skaistu aktivitāti pie ugunskura? Mēs padalīsimies lieliskā idejā, kas patiks gan tev, gan taviem draugiem un ģimenei - uz akmens cepta maize!
Vai spēj iedomāties, kā garšotu pašcepta maizīte, kas pagatavota uz akmens? Laiks izmēģināt!
Tev būs nepieciešams:
- ugunskurs;
- plakans akmens;
- gara grila dakša,
- 350 g miltu,
- cepamais pulveris,
- šķipsniņa sāls,
- 40 g sviesta vai margarīna,
- 1 ola,
- 100 ml piena.
Pēc mūsu piedāvātās receptes maizes cepšana izdsies ātri, turklāt šāda mīkla ir pagatavojama vieglāk nekā rauga mīkla. Svarīgi! Tas nekas, ka lielās apetītes dēļ apēdīsiet pārāk daudz maizes, vēders no tās nesāpēs :)
1. solis Lai izceptu maizīti, pirms vēl uguns pieņēmusies spēkā, ievieto ugunskura vidū plakanu akmeni.
Piezīme! Tagad būs jāgatavo mīkla, bet kamēr to mīcīsi, ugunskuram jāturpina degt, lai akmens būtu sakarsis.
2. solis Samīci visas sastāvdaļas, izņemot pienu, drupanā mīklā.
3. solis Pievieno pienu mīklai un vēlreiz kārtīgi samīci. Tagad mīkla ir gatava cepšanai.
4. solis No mīklas izveido mazas bumbiņas un saspied plaukstās, lai iegūtu plakanu kukulīti.
5. solis Ar garo grila dakšu uzliec kukulīšus uz karstā akmens cepties. Ja nav grila dakšas, īsts kovbojs sameklēs prērijā garus, tievus zarus, notīrīs tos un nosmailinās galu.
Piezīme! Jo lielāka ugunskura liesma, jo garākam jābūt zaram. Neaizmirstiet, ka koks deg ļoti ātri. Darbojoties ar uguni, esi ļoti uzmanīgs.
6. solis Tagad uzgaidam, lai maizīte izcepas un ņemam nost no akmens.
7. solis Pirms izgaršo sevis cepto maizi, nokasi melnās piedeguma vietas kukulīša apakšā.
Nu ko, tagad atliek tik novēlēt - labu apetīti un jautru vasaras vakaru!
Avots: Uši Dibala “Tēva un dēla grāmata”, www.jumava.lv