Kraukšķīgas medus piparkūkas

Decembris ir laiks, kad tik ļoti gribas piesmaržināt māju ar piparkūku smaržu, un vislabāk to darīt, cepot piparkūkas no pašu gatavotas piparkūku mīklas. Un to pagatavot nav nemaz tik sarežģīti, kā varbūt šķiet. 

Kraukšķīgas medus piparkūkas

FOTO: Shutterstock.com

Decembris ir laiks, kad tik ļoti gribas piesmaržināt māju ar piparkūku smaržu, un vislabāk to darīt, cepot piparkūkas no pašu gatavotas piparkūku mīklas. Un to pagatavot nav nemaz tik sarežģīti, kā varbūt šķiet. Vai zināji, ka piparkūkas cepa jau pirms 5000 gadu? Senāk tās dēvēja par piparotajiem medus raušiem un izmantoja, lai aizbiedētu ļaunos garus. 

Agrāk pipari bija ļoti dārga garšviela, un to lietot varēja atļauties tikai bagāti ļaudis. Tie tika uzskatīti arī par statusa iezīmi, kas viesiem parādīja, ka saimnieks ir turīgs. Galdā tika celti piparoti ēdieni, cepumi un pat vīns. 

 


Kraukšķīgo medus piparkūku recepte

Sastāvdaļas:
    • 500 g “Dobeles dzirnavnieka” kviešu miltu “Ekstra”
    • 300 g medus
    • 100 g tumši brūnā cukura
    • 100 g skābā krējuma
    • 100 g sviesta
    • 40 - 50 g piparkūku garšvielu
    • 30 g cepamā pulvera
    • 1 ola
    • šķipsniņa sāls.
 

 Gatavās mīklas daudzums - 1,2 kg.

Reklāma
Reklāma


Gatavošana:
    1) Katliņā izkausē sviestu, tam pievieno medu, cukuru un sāli. Nepārtraukti maisot, karsē masu līdz cukurs ir izkusis, tad pievieno piparkūku garšvielas.
    2) Katliņa saturu atdzesē apmēram 15 minūtes, tad tajā iemaisa olu, skābo krējumu un cepamo pulveri. Pievieno pusi no miltiem, masu kārtīgi sajauc, tad pievieno atlikušos miltus un mīklu samīca ar rokām. Liek ledusskapī un atdzesē apmēram stundu.
    3) Mīklu izrullē 0,3 cm biezu, ar formiņām veido piparkūkas, tās izkārto uz cepamās plātnes. Gatavo 180°C sakarsētā cepeškrāsnī 8 minūtes.