Rabarberu – mandeļu kūka
Smaržīga un garšīga kūka ar rabarberiem un mandelēm.
Pamatnei
110 g sviesta istabas temperatūrā
200 g cukura
2 olas
250 g paniņu
200 g “Dobeles dzirnavnieka” kviešu miltu “Ekstra”
50 g mandeļu miltu
1 ½ tēj.k. cepamā pulvera
1 apelsīna miziņa
1 ēd.k. vaniļas ekstrakta
300 g rabarberu
50 g brūnā cukura
Krēmam
250 g krēmsiera
120 g saldā krējuma
1 ēd.k. vaniļas ekstrakta
80 g pūdercukura
Zemenes un drumstalas (pēc gaumes)
Drumstalām
50 g sviesta
100 g miltu
25 g cukura
1) Krāsni sakarsējiet līdz 180 grādiem. 24 cm formu noklājiet ar
cepamo papīru, bet maliņas ietaukojiet ar sviesta gabaliņu.
2) Bļodā putojiet sviestu kopā ar cukuru, līdz izveidojusies gaiša,
viendabīga masa. Pievienojiet olas un turpiniet putot vēl 3
minūtes. Miltus iesijājiet kopā ar cepamo pulveri.
3) Citā traukā samaisiet paniņas ar vaniļu un apelsīna miziņu.
Pievienojiet mīklai un visu rūpīgi saputojiet, līdz izveidojusies
krēmīga mīkla. Mīklu pildiet cepamajā formā un cepiet krāsnī 30-35
minūtes.
4) Rabarberus nomizojiet un sagrieziet 15 cm garos stabiņos.
Lieciet tos uz cepamās pannas, kas noklāta ar papīru. Pārberiet ar
brūno cukuru un, kad atbrīvojusies krāns, cepiet, kamēr mīksti
(20-30 minūtes).
5) Kad izcepusies kūka un rabarberi, visu atdzesē. Lai pagatavotu
krēmu, bļodā lieciet krēmsieru, pievienojiet vaniļu un pūdercukuru
un sakuliet. Pievienojiet saldo krējumu un putojiet, līdz
izveidojies krēmīgs krēms.
6) Kūku lieciet uz pasniedzamā šķīvja vai pamatnes, pa virsu
uzziediet krēmu un lieciet saceptos rabarberus. Dekorācijai varat
izmantot smalki sagrieztas zemenes - tās dos kūkai jauku sarkanīgu
nokrāsu. Un, protams, drumstalas - tās vienmēr piestāv
rabarberiem.
7) Drumstalām – sastāvdaļas samīciet kopā, līdz veidojas
drumstalas, beriet uz cepamās pannas un krāsnī apcepiet 180 grādos,
līdz tās kļūst zeltaini brūnas.