Sāļā rulete ar gaļas un sēņu pildījumu
Šī ēdiena pagatavošanai būs nepieciešams nedaudz vairāk laika un prasmju, taču pacietība sniegs gandarījumu, jo sāļā rulete ne tikai greznos svētku galdu, bet patīkami pārsteigs gardēžus.
Izejvielas mīklai:
- 60 g sviesta
- 2 ķiploka daiviņas, nomizotas un sakapātas
- 50 g “Dobeles dzirnavnieka” kviešu miltu “Ekstra”
- 250 ml piena
- 4 olas, baltumi atdalīti no dzeltenumiem
- 70 g rīvēta siera
- Daži pētersīļa zariņi, sakapāti
- Zaļie salāti pasniegšanai
Izejvielas pildījumam:
Ķirbju krēmam
- 300 g cepta ķirbja, sablenderēts
- 40 g krēmsiera
- Šķipsna rīvēta muskatrieksta
- Sāls pēc garšas
Gaļas pildījumam
- Eļļa cepšanai
- 2 vidēja lieluma sīpoli, nomizoti un sagriezti gabaliņos
- 1 ķiploka daiviņa, nomizota un sakapāta
- 120 g žāvētas cauraugušas kūpinātas gaļas, sagriezta kubiņos
- 250 g brūno šampinjonu vai portobello sēņu
Pagatavošana:
1. Uz pannas eļļā apcep sīpolu, līdz tas kļūst caurspīdīgs. Pievieno ķiploku, sēnes un turpina cept vēl 2 minūtes. Pieliek gaļu un cep vēl 2 minūtes. Noliek malā.
2. Pagatavo ķirbju krēmu, samaisot kopā cepto, sablenderēto ķirbji un krēmsieru.
3. Gatavo ruletes mīklu: uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem un ar cepamo papīru izklāj 20 cm x 30 cm cepamo pannu. Pannā izkausē sviestu, pievieno ķiploku, maisot cep 1 minūti. Pievieno miltus, turpinot nepārtraukti maisīt. Lēnām pielej pienu, turpina karsēt un maisīt ar koka karoti, līdz masa kļuvusi bieza, viendabīga un sāk atlekt no pannas malām. Liek bļodā un putojot pa vienam pievieno olu dzeltenumus. Tīrā bļodā saputo olu baltumus stingrās putās. Četrās daļās ar koka karoti lēnām iemaisa mīklā olu baltumus. Iemaisa rīvēto sieru un pētersīļus. Mīklu lej sagatavotajā cepeškrāsns pannā un cep krāsnī aptuveni 20 – 25 minūtes, līdz virspuse kļuvusi gaiši zeltaina.
4. Izņem no krāsns un apvērš uz virsmas, uz kuras uzklāts tīrs virtuves dvielis. Uzmanīgi noņem cepamo papīru. Atdzesē 2 minūtes. Vienmērīgi pārsmērē ar ķirbja krēmu, pa virsu liek gaļas pildījumu. Piepalīdzot ar virtuves dvieli, sarullē ruleti. Atļauj 5 minūtes “atpūsties” un sagriež šķēlēs. Pasniedz ar zaļajiem salātiem.
Sadarbībā ar kulinārijas bloga “Lindas virtuve” autori Lindu Tellgrenu un “Dobeles Dzirnavnieks”