Gaisīgais šokolādes pīrāgs
Šokolāde ir unikāls gardums, kuru iecienījuši cilvēki visā pasaulē – tā ir ne tikai garda un baudāma tāpat, bet no tās iespējams pagatavot arī gardus desertus.
Lai pagatavotu divus nelielus šokolādes pīrāgus 18 cm
diametra formās vai vienu lielu 26 cm diametra izmērā,
nepieciešams:
Cepumu pamatnei:
Sviests (100 g)
Šokolādes cepumi "Selga” (300 g)
Pīrāga pildījumam:
“Laimas” 70% tumšā šokolāde ( 300 g)
Sviests (60 g)
Cukurs (200 g)
Olu baltumi (4 gab.)
35% saldais krējums (400 g)
+ Drupināti cepumi, kokosriekstu skaidiņas, šokolāde vai svaigas
ogas pīrāga dekorēšanai.
Pagatavošana:
Vispirms pagatavo cepumu pamatni – cepumus samaļ virtuves kombainā
vai saberž ar mīklas rulli, sajauc ar izkausētu sviestu. Drupaču
masu ber cepamformā, ar pirkstiem piespiežot, to izlīdzina pa
formas apakšu un malām.
Pīrāga pamatni liek 175°C sakarsētā cepeškrāsnī un gatavo 15 min,
tad pannas saturu pilnībā atdzesē.
Sagatavo pildījumu – vienā bļodā ber sasmalcinātu šokolādi vienādos
gabaliņos, lai tā kustu vienmērīgi, pievieno sviestu, bļodu liek
karsta ūdens peldē un, ik pa brīdim apmaisot, izkausē, tad masu
noliek malā nedaudz atdzist.
Otrā bļodā ber cukuru un visus četrus olu baltumus (svarīgi, lai
bļoda ir sausa un tīra, tāpat arī miksera slotiņas, un neviens
dzeltenuma kriksītis tur nebūtu iejaucies, citādāk olu baltumi
nekulsies), arī šo bļodu liek karsta ūdens peldē un maisot karsē
kādas 4 līdz 5 minūtes, līdz cukura graudiņi izkusuši, tad masu kuļ
ar mikseri kādas 4 minūtes, līdz izveidojušās stingras putas.
Vēl citā atsevišķā bļodā lej saldo krējumu un arī to sakuļ stingrās
putās.
Tagad laiks pabeigt pīrāga gatavošanu – šokolādes masā iecilā
olbaltumus, tad pievieno un iecilā pusi putukrējuma, tad otru
atlikušo pusi – galvenais sastāvdaļas nepārmaisīt, lai pildījums
saglabātu savu gaisīgumu.
Pīrāga pildījumu kārto cepumu pamatnē, augšpusē izveido tādu kā
uzkalniņu. Pīrāgu dekorē ar sasmalcinātiem cepumiem, šokolādi,
kokosriekstu skaidiņām vai žāvētām ogām.
Pirms ēšanas pīrāgam vēl kādu stundu vai divas jāatpūšas ledusskapī
(ļoti labi, ja to var atstāt uz nakti), tad to var griezt gabaliņos
un ēst.
Recepti sagatavojusi bloga “Našķoties” autore Zane.