Burkānkūka 18. novembra svētkiem
Sarkanbaltsarkanā krāsā izcepta garda kūka, 18. novembra svētkiem piešķirs īpašu noskaņu.
Sastāvdaļas:
kūkai:
- 250 ml eļļas
- 145 g cukura
- 3 olas
- 540 g burkānu (5-6 burkāni)
- 110 g sakapātu valriekstu
- 375 g kviešu miltu
- 2 ēd.k. cepamā pulvera
- 0.5 tējk. cepamās sodas
- 2 tējk. piparkūku garšvielu (piemēram, kanēlis, krustnagliņas, kardamons, koriandrs, muskatrieksts u.c)
glazūrai:
- 30 g sviesta istabas temperatūrā
- 80 g krēmsiera istabas temperatūrā
- 1 tējk. citrona miziņas (var pievienot pēc izvēles)
- 240 g pūdercukura
- Dekorēšanai – dzērvenes un pūdercukurs
Gatavošana
- Sakarsē krāsni līdz 180 grādiem. 23 cm cepamo formu noklāj ar cepamo papīru, maliņas ietauko ar kripatiņu sviesta.
- Nomizo un sarīvē burkānus uz rupjās rīves.
- Ar mikseri vai virtuves kombainu saputo eļļu, cukuru un olas. Pievieno burkānus un valriekstus. Visu samaisa ar koka karoti.
- Bļodā kopā samaisa miltus, cepamo pulveri, sodu un izvēlētās piparkūku garšvielas.
- Abu bļodu saturu apvieno un sajauc ar koka karoti. Mīklu lej sagatavotajā pannā, izlīdzina mīklas virspusi un cep krāsnī 1 stundu 15 minūtes. Atdzesē 5 minūtes, izņem no formas un atdzesē pilnībā. Ja augšpusē kūka ir pacēlusies “ar kalniņu”, to ar maizes nazi līdzeni nogriež un apgriež kūku ar apakšu uz augšu dekorēšanai.
- Gatavo glazūru – saputo sviestu ar krēmsieru, pievieno citrona miziņu. Pakāpeniski maisot, pievieno pūdercukuru. Pārsmērē kūkai. Dekorē ar dzērvenēm un pūdercukuru.
Autors: "Lindas virtuve" un "Dobeles Dzirnavnieks"