Pašu cepta maize svētku galdam
Sagaidot valsts jubileju, līdztekus citiem ēdieniem, vērts padomāt arī par pašu ceptas maizes galdā celšanu.
Sastāvdaļas:
• 400 g “Dobeles dzirnavnieka” kviešu miltu
• 200 g pilngraudu rudzu miltu
• 580 ml ūdens
• 1.5 tējk. sāls
• 1/2 tējk. rauga
+ olīveļļa cepamā papīra ieziešanai
+ kviešu milti mīklas samīcīšanai
Gatavošana:
- Bļodā samaisa kviešu un rudzu miltus, sāli un raugu, pievieno ūdeni, mīklu ar karoti samaisa un atstāj istabas temperatūrā rūgt 10 stundas.
- Uzrūgušo mīklu no bļodas izstumj uz galda, kas bagātīgi apbērts ar miltiem, pāris reizes pārloka uz pusēm un liek uz cepamā papīra, kas ieziests ar olīveļļu un izklāts lēzenā bļodā. Mīklu atstāj uzrūgt atkārtoti 2 stundas.
- Kad mīklas rūgšanai paredzētais laiks jau gandrīz pagājis, cepeškrāsni uzkarsē līdz 220°C un tajā liek apmēram 22 cm diametra izmēra čuguna katliņu vai līdzīga izmēra karstumizturīgu cepamformu, to uzkarsē apmēram 5 min.
- Uzrūgušo mīklu ar visu cepamo papīru ieceļ sakarsētajā katliņā vai pannā, to pārklāj ar karstumizturīgu vāku un liek cepeškrāsnī gatavoties 40 min, pēcāk vāku noņem un gatavošanu turpina vēl 30 min.
- Gatavo maizi sagriež šķēlēs un pasniedz ar sviestu, kas sajaukts ar sīki sakapātām dillēm, sāli un ķiploku gabaliņiem.
Autors: blogs "Našķoties" un "Dobeles
dzirnavnieks"
Foto: publicitātes