Vegānās piparkūkas
Piparkūku garšvielu salikums, iespējams, ir viena no gardākajām un aromātiskākajām kombinācijām, kādu cilvēki izdomājuši. Šīm garšām ir neskaitāmu versiju, kas mainās dažādi variējot ar garšvielu daudzumu. Galvenās jeb tradicionālākās garšvielas ir kanēlis, kardamons, smaržīgie pipari, anīss, ingvers, krustnagliņa, muskatrieksts un koriandrs. Var pievienot arī citrona vai apelsīna mizu, protams, cukuru, medu vai citu saldinātāju. Rimi šefpavārs, Gardēdis Normunds Baranovskis stāsta, kā pagatavot vegānās piparkūkas.
"Šo recepti es ieguvu no kāda laba drauga, kurš man pavēra citu skatu uz šī klasiskā Ziemassvētku našķa gatavošanu. Vegānās piparkūkas garšo vienlīdz labi, turklāt ir vienkāršāk pagatavojamas – mīkla nav jāplaucē, tikai jāsajauc," stāsta Normunds Baranovskis.
Sastāvdaļas:
Mandeļu milti - 150 g
Samaltas dateles - 150 g
Kokosa eļļa - 120 g
Kļavu vai bērzu sulas sīrups - 110 ml
Cepamais pulveris - 1/2 tējk.
Speltas kviešu milti -130 g
Piparkūku garšvielu maisījums (malts) - 2 ēdamk.
Gatavošana
- Sajauc samaltas dateles ar mandeļu miltiem, pievieno kokosa eļļu (istabas temperatūrā) un sīrupu.
- Miltus sajauc ar cepamo pulveri un maltām piparkūku garšvielām. Sajauc visu kopā un cītīgi izmīci mīklu.
- Ietin cepampapīrā vai plēvē un liec ledusskapī uz nakti vai ilgāk.
- Ar piparkūku mīklu ir tā – jo ilgāku laiku tā nostāvas, jo vairāk garšu atraisās. Šai mīklai gan labāk nevajadzētu stāvēt ilgāk par nedēļu, jo tajā ir dateles, kas var saskābt.
- Karsē cepeškrāsni līdz 150 grādiem. Izrullē mīklu un izspied formiņas. Cep piparkūkas 10 minūtes, bet uzmani, lai neapdeg, jo mandeļu milti kļūst brūni ātrāk.
- Atdzesē un izgaršo.