Sviesta rozes un krēmi – veiksmes knifi no kūku cepējām
Kūku cepējām ir savi noslēpumi, kā panākt, lai sviesta rozes un krēmi būtu stingri, gaisīgi un garšīgi. Lai gan sastāvdaļu nav daudz, neievērojot pareizas proporcijas un darbu secību, kārotā krēma vietā var iznākt vien atsulojusies masa.
Rozes tortei
Skaistas un gaisīgas sviesta rozes prasa mazliet vairāk laika un
stingri ievērot tehnoloģisko procesu, toties rezultāts vienmēr ir
izcils.
Sviestam jābūt mīkstam – ne stipri pakusušam un ne tikko izņemtam no ledusskapja. Ideāli, ja tas istabas temperatūrā (+20…+22 °C) stāvējis trīs stundas.
Sviestu ieliek putojamajā traukā un, ieslēdzot maksimālo apgriezienu skaitu, puto vismaz 8–9 minūtes.
! Lai būtu labs rezultāts, sviestu vispirms vajag sakult bez cukura,.
Piena tauku un pūdercukura proporcijas: uz paciņu sviesta (200 g) ņem 240 g pūdercukura un 2 ēdamkarotes piena.
Sviesta masai izmanto tikai svaigi samaltu pūdercukuru, kas nav uzsūcis mitrumu un sakaltis kunkuļos. Nav ieteicams lietot parasto cukuru, jo masa nebūs gaisīga. Pūdercukuru vispirms izsijā, lai nebūtu kunkuļu, bet, putojot kopā ar sviestu, pats galvenais, lai masā būtu gana daudz gaisa.
Vēl kāds svarīgs nosacījums – putojot pūdercukuru ber klāt pa karotei. Nākamo karoti ber tikai tad, kad iepriekšējā pilnībā sajaukusies ar sviestu. Puto, ieslēdzot vidēji augstus apgriezienus. Kad iegūta stingra, bet gaisīga masa, pievieno nepieciešamo krāsvielu un mazliet piena. Labākai garšai var pielikt vaniļas ekstraktu. Kad pielej pienu, atkal ieslēdz maksimālo apgriezienu skaitu un puto aptuveni trīs minūtes. Masa gatava dekorēšanai.
! Ja pirms pēdējās putošanas pievieno pāris ēdamkarošu kakao pulvera, iegūst šokolādes rozes.
Siera un saldā krējuma masa
Mazie kēksiņi ar gardām krēma cepurītēm ir lieliska uzkoda ikvienā
svētku galdā. Var uzcept visvienkāršākos kēksus pat bez pildījuma
un žāvētiem augļiem, jo, ja tos rotā liela krēma cepure, apakšējā
maizes kārta vairs nav tik būtiska. Ir vairāki varianti, kā
pagatavot šos krēmus.
• Viens no tiem – ar mīksto Filadelfijas vai maskarpones krēmsieru.
• Otrs – putukrējums plus mīkstais krēmsiers.
Labu garšu iegūst, ja pievieno nedaudz rīvētas apelsīna miziņas un sulu vai arī vaniļas ekstraktu un rīvētu citrona miziņu.
Divu sieru krēms
Sastāvdaļas
• 150 g Filadelfijas siera
• 125 g maskarpones siera
• 35 g sviesta
• 70 g pūdercukura
• ½ tējkarotes vaniļas ekstrakta
• ēdamkarote rīvētas citrona miziņas
• ēdamkarote citrona sulas
Pagatavošana
Istabas temperatūrā 2–3 stundas pastāvējušu sviestu intensīvi
saputo, palēnām pieber pūdercukuru un kuļ 3–4 minūtes, līdz iegūta
gaisīga un viendabīga masa. Citā bļodā sajauc abu veidu sierus, kas
sasiluši līdz istabas temperatūrai, pievieno citrona sulu un
miziņu, vaniļu un uzmanīgi samaisa. Tad lēnām iecilā sviesta masā –
putot nedrīkst, citādi masa atsulosies.
! Kēksu cepurītes ar konditorejas šļirci veido īsi pirms pasniegšanas.
Maskarpones un putukrējuma krēms
Sastāvdaļas
• 250 g maskarpones siera
• 350 g saldā krējuma
• 1,5 ēdamkarotes pūdercukura
• ~ 75 g ogu masas
Pagatavošana
Skābas, pēc garšas izteiksmīgas ogas, piemēram, jāņogas, dzērvenes,
upenes, savāra ar cukuru attiecībās 1 : 2, atdzesē un izberž caur
sietiņu. Aukstu, tikko no ledusskapja izņemtu saldo krējumu saputo
ar aukstu maskarpones sieru un pūdercukuru stingrās putās. Pamazām
pievieno ogu masu.
! Ogu vietā var izmantot apelsīna miziņu un sulu,
vaniļas vai ruma ekstraktu.