Auzu drumstalu kūka ar bumbieriem, medu un mandelēm
Recepti sagatavojusi un iesaka kulinārijas blogere Betija Kalēja.
Sastāvdaļas:
• “Dobeles dzirnavnieka” auzu drumstalu kūkas
maisījums
• 200 g auksta sviesta, sagriezts kubiņos
• 3 ēdamkarotes auksta ūdens
• 400g bumbieru
• 50 ml medus
• 20g mandeļu skaidiņas
• sviests formas ietaukošanai
Gatavošana:
1) Lielā bļodā ieber sauso maisījumu, kam pievieno
sviestu. Ar pirkstu galiem sastāvdaļas saberž, līdz iegūta
rīvmaizes konsistence.
2) ⅕ drumstalu pārber mazākā bļodiņā, bet atlikušajām
pievieno ūdeni un samīca, līdz iegūta mīkla.
3) Kūkas veidnē (aptuveni 24cm diametrā) ieklāj
cepamo papīru, ietauko sānus. Mīklu izlīdzina veidnē ar rokām un
liek ledusskapī uz 10 minūtēm atpūsties.
4) Tikmēr sagriež bumbierus plānās šķēlītēs.
5) Uz pamatnes izkārto bumbierus, pārlej ar medu,
mandelēm un atliktajām drumstalām. Cep iepriekš sakarsētā 180 grādu
krāsnī 35-45 minūtes, līdz virspuse zeltaini brūna. Atdzesē.
Kraukšķīgās auzu pamatnes kūka ar plūmēm un olbaltuma
cepurīti
Sastāvdaļas:
• “Dobeles dzirnavnieka” auzu drumstalu kūkas
maisījums
• 200g auksta sviesta, sagriezts kubiņos
• 400 g plūmju
• 40g cukura
Olbaltumam:
• 4 olas baltumi
• 220g cukura
• sviests veidnes ietaukošanai
Gatavošana:
1) Lielā bļodā ieber sauso maisījumu, kam pievieno
sviestu. Ar pirkstu galiem sastāvdaļas saberž, līdz iegūta
rīvmaizes konsistence.
2) Kūkas veidnē (aptuveni 24 cm diametrā) ieklāj
cepamo papīru, ietauko sānus. Drumstalas ieber veidnē un, stingri
piespiežot, ar rokām izlīdzina.
3) Cep iepriekš sakarsētā krāsnī 180 grādos 20-25
minūtes līdz virspuse zeltaini brūna. Atdzesē.
4) Plūmju ievārījuma pagatavošanai plūmēm izņem
kauliņus un sagriež nelielos gabaliņos. Liek katliņā ar cukuru un
vāra aptuveni 15 minūtes līdz viendabīgai konsistencei.
Atdzesē.
5) Italian meringue jeb olbaltuma cepurītes
pagatavošanai lielā bļodā liek olas baltumus un cukuru. Bļodu liek
virs katliņa, kurā ieliets nedaudz ūdens tā, lai tvaiks sildītu
bļodu. Ik pa brīdim maisot, olas baltumu karsē, līdz cukurs
izšķīdis. To pārbauda parīvējot masu starp pirkstiem - ja jūtami
cukura graudiņi, masa vēl jākarsē.
6) Bļodu noņem no katliņa un puto, izmantojot
mikseri, aptuveni 10 minūtes līdz masa trīskāršojusies, ir balta,
stingra un spīdīga.
7) Uz atdzisušās pamatnes liek plūmju ievārījumu,
uzmanīgi dekorē ar olbaltuma masu, izmantojot karoti vai silikona
lāpstiņu. Ja vēlas, izmantojot virtuves degli, to no ārpuses
apdedzina.