Sāļie ķirbju un burkānu cepumi
Pat ekskluzīvos restorānos mēdz pasniegt visai ierastus produktus. Neierastums slēpjas to pagatavošanas veidā, mērcēs vai garšvielās. Arī jūs noteikti atradīsiet savu ideālo recepti. Par ķirbjiem un burkāniem varētu sarakstīt atsevišķu grāmatu – tik daudz iespēju ir pagatavot no tiem ko garšīgu.
Arī cepumiem šie tradicionālie Latvijas dārzeņi der lieliski.
Tie piešķir skaistu dzeltenīgu nokrāsu, kuru var paspilgtināt,
pievienojot kukurūzas putraimus un kurkumu. Šo recepti var izmantot
arī saldajiem cepumiem, jo ķirbji un burkāni satur daudz dabīgā
cukura un tiem ir augsts glikēmiskais indekss.
Sastāvdaļas (1 standarta cepšpannai)
- gabals (aptuveni 15 x 15 cm) nomizota ķirbja
- 2 nomizoti burkāni
- 2 ķiploku daiviņas
- 2/3 glāzes rīsu miltu
- 1 ēdamk. sezama sēklu
- 2 ēdamk. kukurūzas putraimu
- garšvielas: 5 veidu piparu maisījums, kurkuma, jūras sāls
- 2 ēdamk. rafinētas olīveļļas
Pagatavošana
Ķirbi un burkānus smalki sarīvē, ķiploku sasmalcina vai saspiež
ķiploku spiednē. Masai pievieno sausās sastāvdaļas un kārtīgi
samaisa. Mīklai jābūt viegli veidojamai. Ja ir par šķidru,
jāpievieno vēl rīsu milti vai kukurūzas putraimi. Piparus, kurkumu
un jūras sāli pievieno pēc garšas. Varat izdomāt savu garšu
kompozīciju un pagatavot cepumus, piemēram, ar austrumu garšvielām.
Ātrākais paņēmiens, kā izveidot apaļu cepumu, ir plaukstās
saritināt mīklas bumbiņu un tad to saplacināt, noliekot uz
cepešpannas (pirms tam jāieklāj cepamais papīrs). Cep līdz 180 °C
uzkarsētā cepeškrāsnī 15–20 minūtes.
Recepte no Zvaigzne ABC grāmatas
Ēdat
veselīgi un ievērojat sabalansēta uztura principus?
Mācāties sadzīvot ar produktu nepanesību vai alerģijām?
Neēdat maizi un produktus, kuri satur baltos miltus?
Meklējat alternatīvas receptes, kurās nav olu un piena produktu?
Esat atvērti eksperimentiem ar ierastajiem graudaugiem, dārzeņiem
un augļiem? Vēlaties gatavot našķus un uzkodas mājās?