Vienkārša veselīgu piparkūku recepte ar samazinātu cukura daudzumu
Neatņemama Ziemassvētku sastāvdaļa ir piparkūku cepšana, taču lai uzburtu īstu svētku noskaņu, ir vērts pieņemt izaicinājumu un pašam izgatavot ne vien dažādas formas piparkūku cepumus no veikalā nopirktas mīklas, bet arī mājās tapušu piparkūku mīklu!
Pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone piedāvā vienkāršas, bet ļoti gardas un veselīgas piparkūku mīklas recepti, kas būs piemērota arī tiem, kas domā par veselīgu uzturu, jo mīklai ir samazināts cukura daudzums.
Gatavošanas laiks:
45 minūtes + 1h mīklas atdzesēšanai.
Sastāvdaļas
- 100 g sviesta
- 50 g brūnā cukura
- 1 ēdamk. medus
- 1 ēdamk. kanēļa
- 1-2 ēdamk. piparkūku garšvielu maisījuma (var aizstāt ar atsevišķām garšvielām)
- 1 paciņa vaniļas cukura (10 g)
- šķipsniņa sāls
- ~500 g miltu (200 g – speltas kviešu vai pilngraudu miltu, ~300 g augstākā labuma miltu)
- 2 tējk. cepamā pulvera
- 1 ola
Rotāšanai (ja vēlas piparkūkas dekorēt, jo te gan ir daudz
koncentrēta cukura)
- 250 g pūdercukura
- 1/2 tējk. kanēļa
- 1 olas baltums
Pagatavošana
1) Izkausē sviestu, pievieno tam cukuru un medu.
2) Visu karsē līdz cukurs ir izkusis, tad noņem no
plīts.
3) Pievieno piparkūku garšvielas, vaniļas cukuru,
šķipsniņu sāls. Lai saprastu, cik daudz piparkūku garšvielu vajag,
novērtē to stiprumu – dažādi garšvielu maisījumi atšķiras.
Piparkūku garšvielu maisījuma vietā var lietot arī atsevišķas
garšvielas – tad vajadzēs aptuveni 1/2 tējk. maltā muskatrieksta, 1
tējk. maltā ingvera, 1/2 tējk. malto krustnagliņu, 1/4 tējk. malto
smaržīgo piparu un šķipsniņu melno malto piparu.
4) Cukura, medus, sviesta un garšvielu maisījumu
atdzesē, lai tas nebūtu karsts (tas nepieciešams, lai ola, ko
maisījuma jāpievieno, temperatūras ietekmē nepārvērstos
kultenī).
5) Iegūtajam atdzesētajam maisījumam pievieno olu,
visu samaisa.
6) Pieber pilngraudu miltus un cepamo pulveri,
sajauc
7) Pievieno 200 g augstākā labuma miltu, izmīca
mīklu. Ja nepieciešams, pievieno vēl miltus – mīklai jābūt diezgan
stingrai un tā nedrīkst lipt pie darba virsmas (taču nevajag
pievienot arī pārāk daudz miltu, lai piparkūkas nesanāktu
cietas).
8) Gatavo mīklu vismaz uz stundu ieliek
ledusskapī.
9) Sakarsē cepeškrāsni 180 grādus karstu. Mīklu
izrullē 3 mm biezumā, izspiež dažādās formas cepumiņus un liek
cepties uz ~10-20 min (cepšanas ilgums būs atkarīgs no cepumu
izmēra - mazākie cepsies ātrāk, lielākie - ilgāk).
10) Ja vēlas piparkūkas rotāt ar glazūru - sakuļ olas
baltumu vieglās putās, pievieno tām pūdercukuru un kanēli, visu
kārtīgi samaisa, līdz masa ir viendabīga, bez kunkuļiem.
11) Pārliek glazūru konditorejas maisā un, kad cepumi
atdzisuši – izrotā tos!