Šokolādes un riekstu maizīte zvaigznes formā
Kulinārijas blogere Betija Kalēja piedāvā pārsteigt ģimeni un viesus ar oriģināli pagatavotu maltīti. Izcilais garšu salikums patiks kā lieliem, tā maziem.
Sastāvdaļas:
• 180 ml silta piena
• 7 g sausā rauga (2 tējkarotes)
• 2½ ēdamkarotes cukura
• 360 g “Dobeles dzirnavnieka” kviešu miltu “Ekstra”
un papildus milti mīklas rullēšanai
• ½ tējkarote sāls
• 1 ola
• 80 g mīksta sviesta
• 300 g šokolādes riekstu krēma
• 45 g smalcināti lazdu rieksti
Gatavošana:
1) Gatavo mīklu - lielā bļodā lej siltu pienu
(aptuveni 40 grādu temperatūrā), pievieno sauso raugu un cukuru.
Sastāvdaļas samaisa un atstāj uz 10 minūtēm.
2) Rauga un piena maisījumam pievieno sāli un olu,
samaisa. Pievieno miltus un maisa ar koka karoti līdz mīklas
konsistencei, pēc tam turpina mīcīt mīklu ar rokām. Iemīca sviestu,
ja mīkla ir lipīga, pēc vajadzības pievieno vēl miltus.
3) Mīklu apklāj ar pārtikas plēvi vai dvieli un
atstāj siltā vietā uzrūgt 1 līdz 2 stundas.
4) Kad mīkla uzrūgusi, to sadala 4 vienādās
daļās.
5) Vienu daļu liek uz virsmas, kas apkaisīta ar
miltiem un izrullē, līdz tā ir apmēram 28 cm diametrā.
6) Šokolādes riekstu krēmu pārliek bļodiņā, kuru
uzsilda karsta ūdens peldē vai mikroviļņu krāsnī (apmēram 30
sekundes) līdz krēms kļuvis šķidrāks.
7) Mīklu pārsmērē ar 1/3 krēma, uzkaisa 1/3
riekstu. Pārklāj ar otru mīklas gabalu.
8) Atkārto 5., 6., 7. soli, līdz visa mīkla, krēms un
rieksti iztērēti. Pabeidz ar ceturto mīklas gabalu, kuram virspusē
netiek smērēts krēms.
9) Apgriež mīklas maliņas, lai izveidotu precīzāku
apļa formu.
10) Apļa centrā liek glāzi, mīklu sagriež 16 vienādās
strēmelēs, neiegriežot centrā, kurā stāv glāze.
11) Paņem 2 strēmeles, tās vienlaicīgi savērpj uz
ārpusi divas reizes. Uzmanīgi pavelk strēmeles un galus paloka zem
tās. Atkārto darbības ar atlikušajām strēmelēm.
12) Cep 185 grādos apmēram 18 min, tad pārklāj ar
foliju un cep vēl apmēram 15 min. Pieskata maizi, lai tā
nesadegtu.
13) Pārkaisa ar pūdercukuru.
14) Pasniedz siltu.