Žāvēto augļu spēka maize jeb itāliešu panforte
Panforte ir tradicionāls Itāļu deserts ar riekstiem un žāvētiem augļiem. Tas ir gana sātīgs un veselīgs, tāpēc vien ir vērts pacensties, lai to pagatavotu. Visgrūtākā ir sagriešana, jo tas jādara pannā un šķēlēm jābūt plānām. Skārda kārbā to droši vari uzglabāt trīs nedēļas.
Sastāvdaļas
- 140 g blanšētu mandeļu
- 140 g lazdu riekstu
- 30 g pekanriekstu
- 100 g rozīņu
- 70 g vīģu
- 100 g ananasu aplīšu
- 60 g kaltēta ingvera
- 70 g žāvētu aprikožu
- ¼ tējk. balto piparu
- 1 tējk. koriandra sēklu
- 1 tējk. kanēļa
- 1 tējk. piparkūku garšvielu
- 115 g miltu
- 140 g pūdercukura
- 140 g medus
- 2 ēdk. ūdens
Pagatavošana (90 min)
Uzkarsē krāsni līdz 160 grādiem. Dāsni ietauko cepamo pannu (26 cm
diametrā). Uz citas tīras pannas uzber mandeles, pekanriekstus,
lazdu riekstus un liec krāsnī, lai apgrauzdējas. Kad rieksti ir
skaisti zeltaini, ņem ārā. Lazdu riekstus uzliec uz tīra dvielīša
un paberzē, lai nonāk nost miziņas. Saber visus apceptos riekstus
bļodā un ļauj atdzist. Tikmēr sagriez mazos gabaliņos žāvētos
augļus un pieber riekstiem. Piejauc miltus, kas izsijāti un
sajaukti ar garšvielām. Noliec bļodu malā.
Pannā liec medu, cukuru un ūdeni. Uz nelielas uguns, nepārtraukti
maisot, karsē līdz cukurs ir izkusis. Tad četras minūtes karsē
nemaisot, līdz veidojas viegli zeltaina karamele. Kad gatava, lej
klāt riekstiem bļodā un visu ātri samaisi, lai veidojas viendabīga
masa. Tas prasa spēku!
Liec masu pannā, šauj krāsnī un cep aptuveni 30-40 minūtes. Vidum
jābūt viegli, viegli mīkstam. Atdzesē pannā. Visgrūtākā ir
sagriešana, jo tas jādara pannā un šķēlēm jābūt plānām. Skārda
kārbā droši vari uzglabāt trīs nedēļas.
No portāla Jauns.lv