Medus un riekstu kūka
Latvieši to sauktu par plātsmaizi. Šeit tiek izmantoti Indijas rieksti, bet tos mierīgi vari izvēlēties pēc savas gaumes: lazdu riekstus, valriekstus, mandeles. Kas garšo labāk vai vienkārši ir pie rokas.
Sastāvdaļas
Mīklai:
- 400 g miltu plus nedaudz darbam ar mīklu
- 150 ml piena
- 80 g mīksta sviesta
- 20 g svaiga rauga
- 1 ola
- 1 ēdk. cukura
- ½ tējk. sāls
Virspusei:
- 300 g Indijas riekstu
- 140 g sviesta
- 300 g medus
Pagatavošana
Pagatavo mīklu. Saberz raugu ar cukuru. Uz darba virsmas izsijā
miltus, pieber sāli. Uzsildi pienu, līdz tas remdens. Viegli sakul
olu, līdz dzeltenums pilnībā sajaucies ar baltumu. Ietaisi miltos
bedrīti un ielej tur raugu, pienu un olu. Sajauc visu viendabīgā
mīklā un tad iemīci arī sviestu. Mīci mīklu vēl aptuveni 5 minūtes,
līdz tā spīdīga, gludena un atlec no rokām. Viegli pārkaisi ar
miltiem, pārsedz ar dvieli un atstāj vienu stundu uzrūgt.
Kamēr rūgst mīkla, pagatavo masu virspusei. Liec bļodā riekstus un
ar stampiņu saspaidi, lai tie nedaudz sadrūp. Mazā katliņā liec
sviestu, medu un riekstus, uzsildi uz plīts tik daudz, lai sviests
ar medu sakūst kopā. Noņem no uguns un atdzesē.
Sadali mīklu uz pusēm. Katru pusi savel bumbā un izrullē apmēram 30
cm diametrā. Liec tās uz cepamajām plātīm un izveido vismaz
puscentimetru augstu maliņu. Ļauj pusstundu uzrūgt.
Uzkarsē krāsnī līdz 220 grādiem. Uz katras mīklas plāksnes liec
pusi medus masas un izlīdzini, atstājot brīvu maliņu. Cep aptuveni
15 minūtes, līdz mīkla un rieksti nedaudz apbrūnējuši. Kad pīrāgi
gatavi, pirms griešanas gabalos ļauj tiem atdzist, tad medus masa
virspusē nedaudz sacietēs.
No portāla Jauns.lv