Pīrāgs ar gaļas pildījumu elzasiešu gaumē
Šāda pīrāga variācijas ir nebeidzamas. Veģetārieši vai gavēņa ievērotāji maltās gaļas vietā var ņemt vārītas pupiņas ar apceptiem dārzeņiem, piemēram burkānu, puravu un cukīni. Tā vai citādi šāds pīrāgs lieliski piesies dūšu visiem ēst gribētājiem launagā vai vieglās vakariņās.
Sastāvdaļas
- 800 g maltas cūkgaļas
- 700 g nesaldas smilšu mīklas
- 3 šķēles baltmaizes
- 100 ml piena
- 2 olas
- 1 mazs sīpols
- 1 ķiploka daiviņa
- 1 ēdk. sviesta
- sāls, pipari, rīvēts muskatrieksts
Pagatavošana
Baltmaizi izmērcē pienā. Malto gaļu liec bļodā, samīci kopā ar
maizi. Sīpolu un ķiploku sīki sasmalcini, pannas sviestā ātri
apcep, līdz sīpols kļuvis caurspīdīgs. Pievieno gaļas masai līdz ar
sāli, vienu olu, maltiem pipariem un muskatriekstu. Rūpīgi
samīci.
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Sadali smilšu mīklu divās
daļās tā, lai viena būtu nedaudz lielāka par otru. Izklāj 23 cm
diametra cepamo formu ar noņemamām malām ar cepamo papīru. Lielāko
daļu mīklas izrullē un ieklāj formā, lai veidojas ap 3 cm augstas
maliņas. Uz tās liec gaļas masu. Mīklas maliņas pieloki tai klāt un
nozied ar olas baltumu. Otru daļu mīklas izrullē tik lielu, lai tā
nosegtu pildījumu. Klāj pāri gaļai un pielīmē ar palikušo olas
baltumu. Virspusi rotā ar mīklas pārpalikumiem un nozied ar olas
dzeltenumu, kas sajaukts ar vienu tējkaroti ūdens. Izdari pāris
iegriezumu pīrāga virspusē, lai būtu, kur tvaikam tikt ārā. Cep
apmēram 60-70 minūtes.