Sīpolu tarte
Ļoti svarīgi atcerēties – jo lēnāk un rūpīgāk sīpolus cepsi, jo saldāka sanāks tarte. Baudi uzkodā kopā ar zaļajām salātlapām, kas apslacītas ar eļļu.
Sastāvdaļas
Mīklai:
- 220 g miltu
- 150 g auksta sviesta, sagriezta kubiņos
- 1 olas dzeltenums
- 2 ēdk. auksta ūdens
- šķipsniņa sāls
Pildījumam:
- 500 g plāni sagrieztu sīpolu
- 90 g Ementāles siera
- 50 g sviesta
- 280 ml saldā krējuma
- 3 olas
- ¼ tējk. malta muskatrieksta
- 1 tējk. timiāna
- Sāls, pipari
Pagatavošana (80 min 8 porcijas)
Uz galda piramīdā izber miltus un izveido iedobi. Ieliec tur
sviestu, olas dzeltenumu un sāli. Ar pirkstiem saberz rīvmaizei
līdzīgas drumstalas. pievieno ūdeni un samīci mīklu. Liec
ledusskapī uz stundu.
Uz mazas uguns sviestā cep sīpolus aptuveni 20 minūtes. Kad tie
gatavi, pievieno timiānu un samaisi. Ļauj atdzist.
Sakarsē krāsni līdz 180 grādiem. Ietauko formu, izklāj ar izrullētu
mīklu. Uzliec cepamo papīru, kam uzber pupiņas, un liec krāsnī uz
10 minūtēm. Tad izņem cepamo papīru ar pupiņām un cep vēl piecas
minūtes.
Kamēr pamatne cepas, viegli saputo olas ar saldo krējumu, pieliec
sarīvētu sieru, muskatriekstu, sāli un piparus.
Izņem pamatni no krāsns, ieliec tajā saceptos sīpolus un pārlej ar
olu masu. Liec krāsnī un cep aptuveni 35-40 minūtes.