Lieldienu pīrāgs ar olām

Pīrāgs ar spinātiem ir tipisks Lieldienu pīrāgs no Dženovas. Sen-senos laikos pīrāgu taisīja ar 33 slāņiem - pēc Jēzus Kristus gadu skaita. Tagad gan process vairs nav tik sarežģīts, bet pacensties tomēr vajadzēs.

FOTO: Shutterstock.com

Sastāvdaļas 

Mīklai:

  • 3 glāzes miltu
  • 150g sviesta
  • 1/4 gl. vāroša ūdens
  • Pildījumam:
  • 900g saldētu spinātu
  • 200g klasiskā siera
  • 400g biezpiena 5%
  • 6 olas
  • 4 ēd.k. rīvēta Parmezāna
  • zaļumi - dilles, pētersīļi, baziliks pēc izvēles
  • sāls, pipari pēc garšas
  • olīveļļa

     

Pagatavošana (90 min)

Sviestu sagriezt palielos gabalos un ielikt lielā bļodā. Pievienot izsijātus miltus un, pakāpenski pievienojot vārošu ūdeni, maisīt ar koka karoti. Pēc pāris minūtēm vārošs ūdens atdzisīs un varēs ar rokām iejaukt elastīgu mīklu. Ja mīkla sanāk pārāk lipīga, pievienot vēl mazliet miltu. Mīklu ietīt plēvē un novietot ledusskapī vismaz uz stundu.

Spinātus atkausēt, noliet lieko šķidrumu. Pievienot sāli un piparus pēc garšas, smalki sakapātus zaļumus, Parmezānu, rīvētu sieru, biezpienu un visu samaisīt.
Olas novārīt "maisiņā" - 3 minūtes pēc tam, kad sāks vārīties ūdens, atdzesēt un nolobīt.

Mīklu sadalīt divās daļās - 2/3 un 1/3. Lielāko mīklas gabalu izrullēt un ieklāt formā tā, lai mīkla pārkarātos pāri malām. Piepildīt ar spinātu-siera pildījumu. Pildījumā uztaisīt bedres ar karstu karoti un ievietot tur olas.

Izrullēt mazāko mīklas daļu un apsegt pildījumu. Nogriezt liekās malas un sastiprināt abas mīklas daļas kopā. Ar koka irbulīti vai dakšu uztaisīt caurumus miklas augšējā slanī un apsmērēt ar eļļu. Cept iepriekš uzkarsētā līdz 190 grādiem krāsnī apmēram 1 stundu.

Pīrāgu pirms pasniegšanas pilnībā atdzesēt - vislabāk pīrāgu cept vakarā un atstāt līdz rītam, jo pārak silts pildījums var tecēt.

 

Reklāma
Reklāma

Sastāvdaļas