Lieldienu pīrāgs ar olām
Pīrāgs ar spinātiem ir tipisks Lieldienu pīrāgs no Dženovas. Sen-senos laikos pīrāgu taisīja ar 33 slāņiem - pēc Jēzus Kristus gadu skaita. Tagad gan process vairs nav tik sarežģīts, bet pacensties tomēr vajadzēs.
Sastāvdaļas
Mīklai:
- 3 glāzes miltu
- 150g sviesta
- 1/4 gl. vāroša ūdens
- Pildījumam:
- 900g saldētu spinātu
- 200g klasiskā siera
- 400g biezpiena 5%
- 6 olas
- 4 ēd.k. rīvēta Parmezāna
- zaļumi - dilles, pētersīļi, baziliks pēc izvēles
- sāls, pipari pēc garšas
- olīveļļa
Pagatavošana (90 min)
Sviestu sagriezt palielos gabalos un ielikt lielā bļodā. Pievienot
izsijātus miltus un, pakāpenski pievienojot vārošu ūdeni, maisīt ar
koka karoti. Pēc pāris minūtēm vārošs ūdens atdzisīs un varēs ar
rokām iejaukt elastīgu mīklu. Ja mīkla sanāk pārāk lipīga,
pievienot vēl mazliet miltu. Mīklu ietīt plēvē un novietot
ledusskapī vismaz uz stundu.
Spinātus atkausēt, noliet lieko šķidrumu. Pievienot sāli un piparus
pēc garšas, smalki sakapātus zaļumus, Parmezānu, rīvētu sieru,
biezpienu un visu samaisīt.
Olas novārīt "maisiņā" - 3 minūtes pēc tam, kad sāks vārīties
ūdens, atdzesēt un nolobīt.
Mīklu sadalīt divās daļās - 2/3 un 1/3. Lielāko mīklas gabalu
izrullēt un ieklāt formā tā, lai mīkla pārkarātos pāri malām.
Piepildīt ar spinātu-siera pildījumu. Pildījumā uztaisīt bedres ar
karstu karoti un ievietot tur olas.
Izrullēt mazāko mīklas daļu un apsegt pildījumu. Nogriezt liekās
malas un sastiprināt abas mīklas daļas kopā. Ar koka irbulīti vai
dakšu uztaisīt caurumus miklas augšējā slanī un apsmērēt ar eļļu.
Cept iepriekš uzkarsētā līdz 190 grādiem krāsnī apmēram 1
stundu.
Pīrāgu pirms pasniegšanas pilnībā atdzesēt - vislabāk pīrāgu cept
vakarā un atstāt līdz rītam, jo pārak silts pildījums var
tecēt.