Sulīgais citronu kēkss
Patīkams garšas balanss starp saldo un skābo apvienojas šajā zeltainajā citronkēksā.
Sastāvdaļas:
- 200g pašbriestošo miltu
- 75g mandeļu miltu
- 200g niedru cukura
- 1 tējkarote cepamā pulvera
- šķipsna sāls
- 2-3 citroni
- 125ml neitrālas garšas olīveļļa
- 175ml nesaldināta augu piena (izmantojām mandeļu pienu)
Sīrupam:
- 1 citrons
- 100g niedru cukurs
Pagatavošana:
- Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem.
- Sagatavo cepamo veidni: ieklāj cepampapīru un iesmērē ar nelielu daudzumu eļļas.
- Tad veido kēksa mīklu: sajauc pašbriestošos miltus, mandeļu miltus, niedru cukuru, cepamo pulveri un šķipsnu sāls lielā bļodā. Kārtīgi izmaisa ar dakšu.
- Diviem citroniem norīvē dzelteno miziņas daļu, tad citronus pārgriež uz pusēm un izspiež sulu (apmēram 50ml). Ja nepieciešams, sulai izmanto arī trešo citronu.
- Citronu sulu lej atsevišķā bļodā kopā ar olīveļļu un augu pienu, izmaisa.
- Sajauc kopā sausās sastāvdaļas ar slapjajām un kārtīgi izmaisa mīklu.
- Mīklu lej sagatavotajā veidnē un liek cepeškrāsnī uz 30-35 minūtēm. Pārbaudi mīklu, iedurot nelielu irbulīti, ja tas nav aplipis ar mīklu - kēkss ir gatavs.
- Kamēr cepas kēkss, gatavo sīrupu: sarīvē viena citrona miziņu, tad pārgriež to un izspiež sulu (kauliņus izķeksē ārā).
- Sīrupa bļodā pievieno niedru cukuru, to kuļ līdz cukurs izkusis.
- Kad kēkss gatavs, ar irbuli sadursta nelielus caurumus virspusē.
- Ar karoti pāri visam kēksam lej sīrupu (arī stūros un maliņās).
- Ļauj tam mazliet atdzist, tad sagriež gabaliņos un pasniedz.
Ja mājās nav veidnes, tās vietā izmanto mazo katliņu - ieklāj cepampapīru un pārsmērē ar eļļu. Katliņš gan prasīs mazliet ilgāku laiku uzkaršanai.
Recepte no Bosh! pavārgrāmatas