Rudenīgā apgāztā plūmju kūka
Laiks svinēt rudeni un piepildīt māju ar svaigi ceptu gardumu kārdinošo smaržu! AS “Dobeles dzirnavnieks” sadarbībā ar kulinārijas blogeri Betiju Kalēju piedāvā gardu plūmu kūkas recepti.
Sastāvdaļas:
• 2 ēdamkarotes sviesta (pannas ietaukošanai),
• 500 g plūmju,
• 3 ēdamkarotes brūnā cukura,
• 250 g “Dobeles dzirnavnieka” miltu “Ekstra”,
• 3 tējkarotes cepamā pulvera,
• Šķipsna sāls,
• 100 g baltā cukura,
• 1 ēdamkarote malta kanēļa,
• ¼ tējkarote malta kardamona,
• ½ tējkarote malta ingvera,
• 80 g brūnā cukura,
• 250 g skābā krējuma,
• 3 olas - baltumi atdalīti no dzeltenumiem,
• 100 g izkausēta sviesta.
Pagatavošana:
1. Sagatavo kūkas formu (aptuveni 26 cm diametrā) un
bagātīgi to ietauko ar sviestu. Ja izmanto formu, kurai ir tendence
piedegt, apakšā var ieklāt arī cepamo papīru. Vienmērīgi pārkaisa
ar 2 ēdamkarotēm brūnā cukura.
2. Plūmes sagriež daiviņās un glīti izkārto
sagatavotajā formā tā, lai visa pamatne būtu noklāta ar plūmēm.
Pārkaisa ar ēdamkaroti cukura.
3. Miltus iesijā lielā bļodā un sajauc ar cepamo
pulveri, brūno un balto cukuru, garšvielām un sāli. Centrā izveido
iedobi.
4. Sausajām sastāvdaļām pievieno olas dzeltenumus,
izkausētu sviestu un krējumu. Sajauc, līdz iegūta viendabīgas
konsistences mīkla.
5. Atsevišķi saputo olas baltumus līdz tie ir balti
un gaisīgi. Uzmanīgi iecilā mīklā.
6. Biezo mīklu liek sagatavotajā veidnē, uzmanīgi
izlīdzina virs plūmēm un liek krāsnī, kura sakarsēta līdz 170
grādiem. Cep aptuveni 30 minūtes līdz virspuse zeltaini brūna un
iedurot bambusa kociņu tam nav pielipusi jēla mīkla.
7. Kūkai ļauj atdzist aptuveni 20 minūtes. Tad kūkas
formai noņem sānus, uzliek virsū lielu šķīvi un ar strauju kustību
kūku apgāž uz otru pusi, lai plūmju daļa tagad būtu virspusē.
8. Ļauj atdzist pilnībā.