Piparkūku cepšanas knifi un ātrās piparkūku mīklas recepte
Tradicionālo piparkūku ēra ir sākusies apmēram pirms 600 gadiem, līdz ar garšvielu tirdzniecības vēršanos plašumā.
Garšvielu cepumus un plāceņus sāka cept bagāto romiešu mājās, vēlāk tos pārdeva aptiekās un dalīja nabadzīgākiem ļaudīm kā zāles pret visdažādākajām kaitēm. Un tam bija visnotaļ loģisks pamatojums – cepumos tika iecepts tāds garšvielu arsenāls, ar kuru ārstnieciskajā ziņā maz kas spēja mēroties.
Ātrā piparkūku mīkla
Gatavas piparkūkas var gan apziest ar glazūru, gan izrotāt ar cukura pērlītēm. Daudzums atkarīgs no mīklas biezuma.
30 minūtes + 1 stunda
• 400 g kviešu miltu
• 175 g brūnā cukura
• 125 g bieza medus
• 75 g sviesta
• 50 ml piena
• 1–2 tējk. piparkūku garšvielu maisījuma
• ½ tējk. briežraga sāls vai cepampulvera
1. Nelielā katliņā liec sviestu, medu un cukuru, pielej pienu un maisot sildi, līdz izveidojas viendabīgas konsistences maisījums. Ielej bļodā.
2. Samaisi miltus ar briežraga sāli vai cepampulveri un garšvielām. Rūpīgi iemīci cukura maisījumā. Savel apaļu un vismaz uz 1 stundu ieliec ledusskapī.
3. Nostāvējušos mīklu liec uz miltaina dēlīša vai galda un izveltnē plānu. Ar formiņām izspied figūriņas.
4. Liec uz plāts ar cepampapīru. Ievieto 200 grādu karstā cepeškrāsnī un cep 6–7 minūtes.
Lielā vienkāršā cepamplāts piparkūka
Ja gribas cietāku un garšas ziņā piesātinātāku piparkūku, to droši var cept ilgāk. Daļu miltu var aizstāt ar maltiem lazdu riekstiem.
1 plāts
45 minūtes
• 350 g miltu
• 300 g cukura
• 180 g sviesta
• 150 ml (vai vairāk) piena
• 2 ēdk. šķidra medus
• 1 ēdk. piparkūku garšvielu maisījuma
• 1 tējk. maltu krustnagliņu
• 1 tējk. malta kanēļa
• 1 paciņa cepampulvera
1. Katliņā liec sviestu, pieber cukuru un maisot sildi, lai izkūst.
2. Bļodā samaisi pārējos produktus un iejauc izkausētajā maisījumā. Ja vajag, pielej vēl pienu, jo mīklai jābūt pašķidrai.
3. Iepildi plātī ar cepampapīru un izlīdzini.
4. Liec 180 grādu karstā krāsnī un cep 20–30 minūtes.
5. Nedaudz atdzesē un tad sagriez gabaliņos. Ja vēlies, vari apziest ar izkausētu šokolādi.
Padomi
- Ja baidies, ka piparkūkas pielips pie cepampapīra vai plāts, apzied to ar taukvielām un viegli pārkaisi ar miltiem.
- Ja mīklai ir pievienots briežraga sāls, noteikti izveltnē mīklu labi plānu, citādi cepoties nenotiks vajadzīgais ķīmiskais process un piparkūkām būs nepatīkama piegarša.
- Cietas un kraukšķīgas vai arī mīkstas piparkūkas – tā ir gaumes lieta. Ja gribas kraukšķīgas, tad mīkla jāizveltnē pēc iespējas plānāka, savukārt mīkstas piparkūkas sanāk no biezas mīklas kārtas. Mīkstās arī cep īsāku laika sprīdi nekā kraukšķīgās.
No žurnāla "100 Labi Padomi"
Avots: jauns.lv