Vegāniskā bezē kūka ar ogām
Sastāvdaļas:
Bezē pamatnei
Šķidrums no vienas 400g kārbas ar konservētiem turku zirņiem (150 ml, istabas temperatūrā)
200 g cukura
šķipsniņa sāls
Cepumiem
80 g zemesriekstu sviesta
2 ēdamk. cukurniedru sīrupa
60 g auzu miltu
60 g mandeļu miltu
1/2 tējk. malta kanēļa
1 tējk. vaniļas cukura
Krēmam
800 ml kokosriekstu piena (pirms izmantošanas dažas stundas atdzesēt ledusskapī)
1 tējk. vaniļas cukura vai vaniļas ekstrakta
200 g aveņu
Pagatavošana:
Pievieno turku zirņu šķidrumam šķipsniņu sāls, sāc to putot ar mikseri vidēji lēnā tempā. Kad parādās pirmās putas, palielini putošanas ātrumu un, turpinot putot, pakāpeniski pievieno masai cukuru. Kad pievienots viss cukurs, puto masu vēl 8-10 minūtes, līdz veidojas stingras putas.
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180°C karstumam. Uz cepamā papīra uzzīmē divus apļus aptuveni 20 cm diametrā vai taisnstūrus 20x15cm. Bezē masu sadali divās līdzīgās daļās un katru daļu izlīdzini uz cepampapīra iepriekš iezīmētajā formā.
Liec bezē cepties cepeškrāsnī, uzreiz pēc ielikšanas temperatūru samazinot līdz 110°C, cep ~ 1 st un 15 minūtes un pēc tam atdzesē.
Visas cepumu sastāvdaļas samīci bļodā, lai iegūtu viendabīgu masu. Mīklu izrullē aptuveni 3 mm biezā kārtā un izgriez no tās jebkādas formas cepumus.
Cep cepeškrāsnī 10-15 minūtes, kamēr cepumi kļūst zeltaini. Izņem tos no krāsns, atdzesē un sadrupini palielās drupačās.
Uzmanīgi atver atdzesētās kokosriekstu piena kārbas – kārbas augšpusē būs noslāņojies biezs kokosriekstu krēms.
Noņem no kārbas augšas kokosriekstu krēma kārtu (šķidrums nebūs jāizmanto), saputo to ar mikseri vai slotiņu, pievienojot vaniļu.
Uz vienas atdzesētās bezē kārtas uzklāj pusi no putotā kokosriekstu krēma, uzber pusi no drupinātajiem cepumiem, uzliec avenes. Liec virsū otru bezē kārtu, ko pārklāj ar atlikušo kokosriekstu krēmu, cepumiem un ogām.
Gatavo kūku pirms baudīšanas vismaz pusstundu atdzesē ledusskapī.
Recepti iesaka pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone.